Helyi közélet

2014.06.06. 18:50

Döntő évek jönnek hazánk számára

Debrecen - Tálas Péter szerint ma nincs pénz az Európai Unió válságainak kezelésére.

Debrecen - Tálas Péter szerint ma nincs pénz az Európai Unió válságainak kezelésére.Az integráció lesz a jövő meghatározó tényezője. Napjaink világrendszerén belül a kis államok olyan korlátozott szuverenitással rendelkeznek, hogy csak nagyobb entitások integrációs részeként képesek a nemzetközi rendszerek egy-egy alrendszerére hatást gyakorolni – jelentette ki Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a Magyar Politikatudományi Társaság kétnapos vándorgyűlésén, a DAB Székházban. Mint mondta, a jövő stratégiai mozgástereit vizsgálva nagy kérdés, hogy Európai Unión belül egy periferizálódó Kelet-Közép-Európa jön létre, vagy pedig a periferizálódó EU-n belül felzárkózó Kelet-Közép-Európa. Ha két százalék alatti GDP-növekedést produkálnak az államok, még inkább leszakad a térség, 4 százalék feletti eredmények esetén viszont felzárkózás várható.

Tálas Péter úgy fogalmazott, ez az államok közötti verseny még nem dőlt el, de a jó irányba tartó országok már láthatók. A következő 10-15 évben eldől, hogy hazánk győztese vagy vesztese lesz-e ennek a versenynek – jegyezte meg.

HBN

A cikk folytatása a Napló szombati számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában