Helyi közélet

2014.06.04. 11:10

Az egymásra találás és együttélés programjai

Debrecen - A zsidó konyhát, kultúrát és zenét is szeretnék közelebb hozni.

Debrecen - A zsidó konyhát, kultúrát és zenét is szeretnék közelebb hozni.

A Méliusz Központ aktív szerepet tölt be a holokauszt-emlékévben, hiszen a könyvtár egy szimbolikus tér is, ahol nem lehet elhallgatni az igazságot – fogalmazott minapi sajtótájékoztatóján Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője. Hozzátette, az emlékéveknek elsősorban a gyerekeket kell megszólítaniuk, hiszen ha a fiatalokhoz is eljutnak, akkor a barátságnak és a tiszteletnek általánosnak kell lennie a kisebbség és a többség kapcsolatában.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója elmondta, az intézmény sokféle rendezvénnyel készül az emlékévre. – A gyász azért van, hogy visszavezesse az életbe a gyászolókat, egy közösség vesztesége pedig nem egyéni felelősség. Az emlékév azért jelentős, hogy újra egymásra találjunk – fogalmazott. Hangsúlyozta: a zsidó kultúra, konyha és irodalom olyan értékeket képvisel, amely közelebb hozhatja egymáshoz az embereket.

Heller Zsolt folkesztéta, esszéista úgy véli, mindenki idegenkedik attól, amit nem ismer, ezzel magyarázza a második világháború zsidóság elleni reakcióját is. – A debreceni zsidó hitközség néhány éve ajtót nyitott a lakosság felé, így ezrek nyerhettek bepillantást életébe, június 11-től pedig másfél héten keresztül ismét mindenkit várunk a művészetek udvarába — hívta fel a figyelmet.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában