Helyi közélet

2014.06.28. 19:10

Akarsz hatalmas szappanbuborékot?

Debrecen - Eláruljuk, hogyan kell. Mi a Debreceni Összefogás a Fizikáért Egyesület tagjaitól tanultuk meg.

Debrecen - Eláruljuk, hogyan kell. Mi a Debreceni Összefogás a Fizikáért Egyesület tagjaitól tanultuk meg.Mit sem ér az órás szappanbuborékokat készítő oldat, ha nincs mivel kiemelni a bubikat! Pár száz forintból viszont nagyon jó kis buborékozó pálcákat lehet beszerezni. Az összetevők nagyon egyszerűek. Kell két darab bot, olyasmi, mint a fa tipli, viszonylag könnyű és kellően erős, barkácsáruházakban fellelhető.

A madzag pedig legyen egy puha pamut zsinór, lehetőleg 3-4 milliméter vastag. De a nagyobb buborékokhoz akár vastagabb is használható, viszont akkor lényegesen több oldat fog a földre is folyni. A madzag méretére és bothoz rögzítésére nincsenek nagyon szoros megkötések. Az ajánlott az, hogy az alsó madzag kétszer hosszabb legyen, mint a felső. Az, hogy a felső madzag mekkora, csak a felhasználón múlik. A nagyobb madzag nagyobb buborékot tesz lehetővé, de sokkal ritkábban fognak sikerülni, és sokkal hamarabb is kipukkannak. Nem árt emlékezni rá, hogy a buborékozás nagyon nagyban függ az időjárástól. A madzagok egymáshoz és bothoz rögzítéséhez műanyag gyorskötözőt lehet használni, de akár simán rá is lehet csomózni.

A lelke, az oldat

Amikor kiderül, hogy guargumival készülnek az óriás szappanbuborékokat lehetővé tevő oldatok, két kérdés szokott felmerülni. Az egyik, hogy “Az nem okoz rákot?”, a másik pedig, hogy “Olyat honnan lehet venni?” Mindenkit megnyugtatunk, a guargumi nem okoz rákot. Ez egy teljesen természetes anyag, amit egy növény, a guarbab magjából állítanak elő. A félreértés abból ered, hogy néhány alkalommal előfordult, hogy a guargumi növényvédőszer-maradványt tartalmazott, ami nagy mennyiségben a szervezetbe jutva okozhat daganatos megbetegedést. De ugyanez előfordult már liszttel is, amiből általában sokkal többet használnak egyszerre, úgyhogy a guargumitól sem kell jobban félni.

A második kérdésre a válasz az, hogy mi Angliából szerezzük be a guargumit, de itthon is lehet vásárolni. A glicerin beszerzése szintén az élelmiszeriparon keresztül a legegyszerűbb.

További információk és forrás: www.szappanbuborek.hu.


Az oldat receptje

Az alapanyagok 2 liter oldathoz:

3 gramm guar gumi

egy kevés etil-alkohol, izopropil-alkohol vagy glicerin

2 dl Jar mosogatószer (nem platinum)

18 dl víz

4 gramm sütőpor


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában