Helyi közélet

2014.06.30. 12:43

A pénzen múlik a Bekton shanghai-i útja

Balmazújváros - Első magyar zenekarként hívták az együttest a turisztikai fesztiválra.

Balmazújváros - Első magyar zenekarként hívták az együttest a turisztikai fesztiválra.

Megannyi hazai és külföldi díjat – például az Európai Parlament különdíját és több nemzetközi fúvószenekari verseny első helyezését – hozó turné után a Távol-Keletre készül a balmazújvárosi Bekton Ifjúsági Fúvószenekar. Az 1967-ben alapított együttest ugyanis meghívták 25. shanghai-i turisztikai fesztiválra.

– Nagyon örültünk a megkeresésnek. Hatalmas lehetőség ez a zenekar számára, hiszen egy rendkívül gazdag kultúrájú országban, egy rangos fesztiválon mutatkozhatunk be. Ezen kívül egy-egy ilyen esemény mindig új kapcsolatokat, meghívásokat szül – mondta érdeklődésünkre Bekker Gyula karnagy.

Gyűjtik a pénzt

Az együttesnek nem lesz sok ideje az akklimatizálódásra, hiszen a megnyitó éjszakáján érkeznek meg a helyszínre, az első útjuk pedig rögtön a próbára vezet, mivel csak így tudtak repülőjegyet vásárolni.

Hogy valóban eljutnak-e a fesztiválra, egyelőre bizonytalan. Noha az együttesnek „csak” az utazás költségét kell állnia, ennek kigazdálkodása nem egyszerű feladat. Ha nem sikerül július végéig előteremteni az utazási költségnek legalább a felét, akkor nem tud elutazni a zenekar. – Minden követ megmozgatunk, hogy meglegyen a pénz! 45 főre foglaltunk repülőjegyet. 13 millió forintba kerül az út, még úgy is, hogy ebben a viszonylatban igen kedvező áron tudtunk jegyeket foglalni. Ez egyébként a zenekar éves támogatásának ötszöröse. Ellentétben más országok együtteseivel, nálunk a tagok nem tudják a 230 ezer forintba kerülő jegyet kifizetni. Dr. Tiba István polgármester egyhavi fizetését ajánlotta fel, egy komolyabb összegért megvásárolták egy koncertünket, és az 1 százalékos felajánlásokkal is kalkulálhatunk. Ezen kívül a város tehetősebb vállalkozói is segítséget ígértek, és pályáztunk is. Egyelőre azonban minden bizonytalan – adott hangot aggodalmának Bekker Gyula.

HBN-SZZSL

A teljes cikk a Napló hétfői számában olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában