Helyi közélet

2014.06.10. 09:33

A hangvilla Isten kezében

Debrecen - Berkesi Sándor, az idén 275 éves Kollégiumi Kántus vezetője a napokban ünnepelte 70. születésnapját.

Debrecen - Berkesi Sándor, az idén 275 éves Kollégiumi Kántus vezetője a napokban ünnepelte 70. születésnapját.

„Te vagy a hangvilla Isten kezében!” Ezekkel a szavakkal köszöntötte 70. születésnapja alkalmából, Berkesi Sándor, Liszt- és Károli-díjas karnagyot Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke. Az idén 275 éves Kollégiumi Kántus vezetője június 6-án ünnepelte 70. születésnapját. Ez alkalomból több mint háromszáz egykori és jelenlegi Kántus-tag gyűlt össze a Debrecenben, hogy köszöntse a tanár urat, aki csaknem fél évszázada áll a Kántus élén.

Együtt a tanítványok

A születésnapi köszöntés a Debreceni Református Kollégium udvarán kezdődött, amit egy összkari próba követett a Díszteremben, majd istentisztelettel folytatódott a Nagytemplomban.

Az istentiszteleten a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Bölcskei Gusztáv igehirdetésében kiemelte: „Ma is pünkösd van!” Mint mondta, pünkösdkor együtt voltak a tanítványok, együtt volt a sokfelől érkezett nép, ahogy ezen a napon határon innen és túlról érkeztek tanítványok, akik most együtt vannak, hogy együtt ünnepeljenek Tanár úrral.

Köszöntések, jókívánságok

Az igehirdetés után többen is köszöntötték a 70 éves karnagyot, így többek között a határon túli kórusok nevében György András, somorjai lelkipásztor, a Debreceni Református Kollégium nevében Fekete Károly, a Debreceni Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke.

Levélben köszöntötte Berkesi Sándort Orbán Viktor miniszterelnök, aki megköszönte Tanár úrnak, hogy Kodály Zoltán tanítványaként a szép magyar beszédre és énekre, a magyar kultúra szeretetére nevel.

Az egykori Kántus-tagok sorában a Debreceni Református Egyházmegye esperese, Vad Zsigmond is köszöntötte Berkesi Sándort, akinek hitét és humorát emelte ki az egykori tanítvány. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – aki ugyancsak tanítványa volt Berkesi Sándornak – szerint a karnagy oázist teremtett a 70-es évek egyház-politikai életében. Vezetésével mintegy harminc országban öregbült a Kántus és a Kollégium hírneve.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában