Helyi közélet

2014.05.27. 13:06

Zöldségpalántáért a zsibibe?

Debrecen - Két legyet ütnének egy csapásra, fellendítenék a zsibogó forgalmát, s megoldanák a virágpiac gondját.

Debrecen - Két legyet ütnének egy csapásra, fellendítenék a zsibogó forgalmát, s megoldanák a virágpiac gondját.

Paprika, paradicsom, uborka, karalábé – valóban nem a virágpiac profiljába illenek. Ám az elmúlt években, évtizedekben ha valaki zöldségpalántát akart venni, akkor a Csapó utcai árusokhoz fordult. A többször költöztetett, mind jobban összezsugorodó elárusító hellyel azonban úgy tűnik, hogy nem mindenki elégedett. A múlt héten egyenesen azzal a hírrel keresték meg a Naplót, hogy elköltöztetik a palántásokat a Vágóhíd utcai egykori állatvásár területére. Az árusokkal beszélgetve azonban kiderült, egyelőre egy megbeszélésen vannak csak túl, ahol a piacfelügyelet vezetője felvetette nekik az ötletet.

Nem akarnak menni

– Korrekt dolog volt, hogy tájékoztattak, csak azt nem értjük, ha a közel húsz érintettből a többségnek nem tetszett a felvetés, akkor miért kell rá visszatérni egy hónap múlva – mondta Kardos Zoltán. Ő és még néhány körénk gyűlő palántás mindebből – s az ott elhangzott „gondolkodjunk előre”, „menjünk elébe a dolgoknak” kijelentések miatt is – úgy vélik, már eldöntött tény a mostani felvetés. Leginkább azt sérelmezik, hogy miért csak őket akarják „kipaterolni” egy nagy betonplaccra, ahol egy fia árnyék sincs.

Ha a pénzről van szó, akkor…

– Miért nem költöztetik az egész piacot? Akkor nem lenne ellenünkre. De így? Ki fog kijönni a zsibire 10-15 palántáért? Senki! Inkább megveszik majd azt is hiperben! – sorolták, hozzátéve: az indokok sem teljesen világosak számukra.

– Ha a pénzről van szó, akkor én inkább kifizetem az éves bérleti díjat, csak maradhassak – tette hozzá Kardos Zoltán, aki a többiekkel együtt március végétől júniusig árusít csak zöldségpalántát, utána már a Nagypiacon folytatják a munkát, hiszen szinte mindannyian őstermelők.

Alulról jövő kezdeményezés

Kiderült azonban, hogy nem minden zöldségpalántás van az előbb vázolt véleményen.

– Május 10-e környékén kérte az egyik kereskedő, hogy szánjak rá pár percet. Elpanaszolta, hogy megbüntették tilosban való parkolásért, aminek az egyik oka szerinte, hogy nem lehet megfelelően parkírozni a virágpiacon. Hangoztatta, sem az árusoknak, sem a vevőknek nincs elég helye, sok a közlekedési nehézségek miatti konfliktus is. Ekkor vetette fel, hogy nem gondoltunk-e még arra, hogy a palántapiac a debreceni zsibogóra kerüljön? – dr. Ónadi János mindezt annak bizonyításaképp idézte fel, hogy a május 20-ai tájékoztatón elhangzottak alapötlete épp az egyik érintettől jött.

A cikk folytatása a Napló mai számában olvasható.

HBN-FÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában