Helyi közélet

2014.05.09. 18:59

Tudásközpont épül cigány fiataloknak

Debrecen -  A szakkollégiumok több szempontból is fontos szerepet játszanak az azok munkájába bekapcsolódó fiatalok életében: segít az identitás megőrzésében, a célok mindig szem előtt vannak, erős társadalmi kapcsolatok jönnek létre és szilárdak maradnak a családhoz fűződő viszonyok is – mondta Szabó Tünde a Semmelweis Egyetem szociológusa pénteken a Wáli István Református Cigány Szakkollégium projektbemutató délutánján a Debreceni Református Kollégiumban.

Debrecen -  A szakkollégiumok több szempontból is fontos szerepet játszanak az azok munkájába bekapcsolódó fiatalok életében: segít az identitás megőrzésében, a célok mindig szem előtt vannak, erős társadalmi kapcsolatok jönnek létre és szilárdak maradnak a családhoz fűződő viszonyok is – mondta Szabó Tünde a Semmelweis Egyetem szociológusa pénteken a Wáli István Református Cigány Szakkollégium projektbemutató délutánján a Debreceni Református Kollégiumban. A 2011-ben alapított szakkollégium szerepe azért jelentős – mutatott rá –, mert az adatok szerint az iskolai végzettség emelkedésével csökken a családi kapcsolatok jelentősége a cigány értelmiség körében is, az identitás pedig mind inkább háttérbe szorul.

Az eseményen részt vett Kovács Zoltán társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár és Forgács István az uniós támogatással megvalósuló program menedzsere, ismert cigány véleményformáló is. Ő úgy fogalmazott, az volna a kívánatos, ha nem számítana kivételesnek, ha egy cigány családban felsőfokoktatásban tanuló gyermek van. Ezen dolgoznak a projektben és a szakkollégiumban egyaránt. Annak működéséről a 26 éves, molekuláris genetikus végzettségű, jelenleg PhD. hallgató Horváth József számolt be. Arra biztatta a jelenlévőket, legyen bátorságuk felvételizni az öntevékeny egyesülésbe.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában