Helyi közélet

2014.05.21. 16:10

Szégyenfoltból büszkeség

Debrecen - Még át sem adták, máris szívesen üldögélnek a környékbeliek az Arany János tér padjain.

Debrecen - Még át sem adták, máris szívesen üldögélnek a környékbeliek az Arany János tér padjain.Évekig keserítette meg a Görbe és Hajó utcákon, illetve azok környékén lakók életét az egykori Háziipari Szövetkezet romos, elhagyatott épülete, ami kiváló tanya volt a patkányoknak, a randalírozni vágyóknak, s a hajlék nélkülieknek.

A Napló számtalanszor beszámolt az ottani állapotokról, ahogyan arról is tudósítottunk, amikor végre a város megvette az épületet. A bontás, s az építés után pedig most pénteken végre hivatalosan is birtokba vehetik a debreceniek az Arany János teret – tudtuk meg dr. Papp Csabától, aki az eddig elvégzett munkákról is tájékoztatott (lásd keretes írásunk). Elmondta, az átadón Nagyszalonta polgármestere is tiszteletét teszi, ahogyan fellépők is érkeznek Arany János szülővárosából.

Van még munka

A város új közterének munkálatai azonban még nem hiánytalanok. A képviselőtől megtudtuk, reményeik szerint még az idén felszerelik a térfigyelő kamerát, mely majd a park állagának megóvásában is szerepet játszhat, hiszen segítségével beazonosíthatóak lesznek a vandálok. Másrészt híja van még a füvesítésnek és a cserjésítésnek egy kis területen, melyet legkésőbb jövő tavasszal pótolnak.

HBN-FÁ


Számokban

Eddig közel 33 millió forintot költöttek a terület rehabilitációjára:

  • 17 millió forintból vették meg a romos házat
  • 5 millióból elbontották, rendezték a területet
  • 9,8 millió forintból pedig füvesítették, 50 cserjét, 13 fát ültettek, s 15 padot kis kihelyeztek a térkövezett járdákkal szabdalt parkosított térre
  • 1,5 millió forint plusz áfát a Debreceni Egyetem tett a költségvetéshez, ennyi volt ugyanis a tér névadójának, Arany János mellszobrának anyagköltsége. A munkadíjtól a művész, Juha Richárd eltekintett, mivel maga is a Libakert szülötte.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában