Helyi közélet

2014.05.26. 16:57

Nefrológusok továbbképzése

Debrecen - A vese sok esetben csak áldozata más betegségeknek, ezért fontos, hogy a nefrológusok a társszakmákkal is együttműködjenek.

Debrecen - A vese sok esetben csak áldozata más betegségeknek, ezért fontos, hogy a nefrológusok a társszakmákkal is együttműködjenek.

A cukorbetegség és a magas vérnyomás olyan népbetegség, amelynek előbb-utóbb vesebetegség lehet a következménye – hangsúlyozta Kárpáti István egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára a XIX. Debreceni Nephrologiai Napok hétfői sajtótájékoztatóján. A május 26-29. között a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Elméleti Tömbjében zajló tanácskozás 70 előadása az orvosok számára jelent szakmai továbbképzést, míg az ápolók 4 szekció 23 előadásán mélyíthetik tudásukat.

Mátyus János egyetemi docens, a Magyar Nephrologiai Társaság Klinikai Bizottságának vezetője arról tájékoztatott, hogy három éve Debrecenben vezették be a vizeletvizsgálat részeként a vizelet töménységének mérését. Ezt az egész országban szeretnének elterjeszteni, ugyanis az eredményből következtetni lehet a vesebetegség kialakulásának valószínűségére. A szakember hozzátette, a vesék egészsége szempontjából fontos szerep jut a normál vércukor, vérnyomás és vérzsír értéknek, illetve az elhízás, dohányzás mellőzésének, az egészséges táplálkozásnak és a fizikai aktivitásnak.

A konferencia egyik kiemelt témája a szervpótló kezelések jelentőségével foglalkozik. A műtétek 30-60 százaléka után akut veseelégtelenség alakulhat ki, és a betegek harmada vesepótló kezelésre szorul. Ha pedig több szerv elégtelensége együttesen lép fel, a betegek 70-80 százaléka életét veszti. Ezért az orvosok célja, hogy a szervi elégtelenségeken átsegítsék a pácienseket. Ennek eszköze például az életfenntartó folyamatos vesepótló kezelés, és az életben tartó májtámogató eljárás – fejtette ki Balla József egyetemi tanár, a Magyar Nephrologiai Társaság alelnöke.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában