Helyi közélet

2014.05.19. 19:47

Kísérleteznek az eladók a fogyasztókon

Debrecen – Ha már valaki szert használ, legalább kérdezze meg az eladótól, mi az, hogy ha kórházban végződik a kaland, el tudja mondani az orvosnak! – figyelmeztet dr. Andrássy Gábor, a debreceni klinika pszichiáter szakorvosa.

Debrecen – Ha már valaki szert használ, legalább kérdezze meg az eladótól, mi az, hogy ha kórházban végződik a kaland, el tudja mondani az orvosnak! – figyelmeztet dr. Andrássy Gábor, a debreceni klinika pszichiáter szakorvosa. Ő a súlyosabb esetekkel találkozik praxisa során, a drogfogyasztók többsége ugyanis „csak” a sürgősségi osztályig jut el, ahol – szerencsés esetben – rövid idő alatt „kipiheni” a szer hatását, komplikáltabb esetben (légzésleállás, szívinfarktus, a túlmozgás miatti izomkárosodás okozta veseelégtelenség) az intenzív osztályon, hosszabb idő alatt.

– 2011-2012-ben volt egy nagyobb hullám, amikor az MDPV-nek rövidített hatóanyagú szertől az addig megszokott többszöröse, vagyis naponta több ember került az osztályunkra. Mivel a szakirodalomban sem volt anyag a szerről, az interneten, használói fórumokon próbált információhoz jutni; a „fürdősó”, „növényvédő szer” szót beírva elsősorban drogot kínáló reklámokhoz, elérhetőségekhez jutott, több oldalon keresztül. Úgy véli, a helyzet javulása mögött a törvényi szigorítás állhat; így például az MDPV tiltólistára került és a netes forgalmazás is nehezebbé vált.

– Napjainkban a szintetikus cannabinoidok (melyből szinte naponta jelennek meg újak) okozzák a legtöbb problémát: nem úgy viselkednek, mint a természetes változatuk, és senki nem tudja, milyen hatás várható tőlük, ezért a gyógymód megtalálása is nehéz. Nehezíti a helyzetet, hogy a páciensek általában letagadják a drogfogyasztást. Pedig a beavatkozás akár életmentő is lehet.

HBN

A teljes cikket a Naplóban olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában