Helyi közélet

2014.05.27. 11:06

Hazatért a költő dedikált könyve

Sárrétudvari - Irodalomtörténeti esemény zajlott a hétvégén a sárréti településen.

Sárrétudvari - Irodalomtörténeti esemény zajlott a hétvégén a sárréti településen.Egy eredeti kiadású, dedikált, 1941-ben megjelent, Költő Nagy Imre a Holtak derese című kötetét ajándékozott G. Nagy Ilián, püspökladányi származású, a főváros mellet élő költő Sárrétudvarinak szombaton. A település könyvtárában megtartott ünnepi alkalom része volt Sárrétudvari első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából szervezett eseménysornak.

A kötet Nagy Imre első könyve, Püski Sándor adta ki, az előszót Sinka István írta. A könyvritkaság külön érdekessége, hogy egy akkori általános iskolás sárrétudvari kislánynak dedikálta a szerző, akit a tanító küldött ki hozzá látogatóba, mert a költő betegeskedett. A március 15-én dedikált kötetet az időközben a fővárosba költözött egykori sárrétudvari kisdiák a halála előtt ajándékozta G. Nagy Iliánnak.

- Az utókor méltatlanul nem foglalkozik Költő Nagy Imre költészetével, holott az azt felfedező Sinka István magával azonos szintű költőnek nevezte, az irodalmárok pedig versei hangvételét, az ősi hangot, Adyéval teszik hasonlatossá - méltatta az 1896-ban született és 1942-ben elhunyt, Sárrétudvariban egyszerű, falusi életet élt Költő Nagy Imre munkásságát G. Nagy Ilián.

A láthatóan sokat lapozott kötetet a település nevében Kiss Tibor polgármester vette át.

- Hiszem, hogy a könyveknek lelkük van, és ez a lélek most hazatért Sárétudvariba a szerzője érzékenységével, település szeretetével, hagyománytiszteletével együtt - fogalmazott Kiss Tibor, majd hozzátette: - Költő Nagy Imre egykori lakóháza ma is lakott. Idővel az épületet az önkormányzat szeretné megvásárolni és azt alkotóházzá alakítani.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában