Helyi közélet

2014.05.08. 13:45

Gyümölcsöskert az Egyetem téren

Debrecen - A Madarak és Fák Napja alkalmából a Derecskei Gyümölcsös kiállítást és ehhez tartozó programokat szervez Debrecenben, az egyetem előtti téren.

Debrecen - A Madarak és Fák Napja alkalmából a Derecskei Gyümölcsös kiállítást és ehhez tartozó programokat szervez Debrecenben, az egyetem előtti téren.

A Debreceni Egyetem és a Magyar Madártani Egyesület szakmai támogatásával május 9-én, pénteken 14 és 18 óra között elsősorban gyerekeknek szóló játékok és bemutató várja a látogatókat. A rendezvény központi eleme az Egyetem térre varázsolt karton gyümölcsös kert, amelyben különböző állomásokon kalandozva tudhatnak meg többet a gyerekek a madarak és fák életéről, fontosságáról.

A rendezvény célja, hogy a gyerekek saját élményeiken keresztül, interaktív játékok segítségével tapasztalják meg, mi minden történik egy gyümölcsösben. A rendezvényen megkóstolhatóak a Derecskei Gyümölcsös ízletes gyümölcsei, valamint gyümölcslevei is.

A Madarak és Fák Napját több mint 100 éve ünneplik világszerte, amely mozgalomhoz idén a Derecskei Gyümölcsös segítségével a Debreceni Egyetem is kapcsolódik.

- Az egyetem hosszú évek óta ápol szoros kapcsolatot a gyümölcsöskerttel, amely világszínvonalú almatárolójával, hűtőházával ideális gyakorlóhelye hallgatóinknak. A mostani rendezvénynek örömmel adott otthont az egyetem, hiszen azonosak a céljaink, és a programok célközönsége - óvodások, iskolások - egyszer talán felvételizőként látogatnak majd el hozzánk - mondta Jávor András általános rektorhelyettes.

A több mint 20 éve családi vállalkozásként működő Derecskei Gyümölcsösben ma már 110 hektáron, felelős kertművelés szellemében zajlik az almatermesztés.

- Családi vállalkozásként a gyümölcsöst több generációra tervezzük, így fontos számunkra a kert hosszú távú fenntarthatósága. Ennek jegyében külön figyelmet fordítunk a takarékosságra és a környezetkímélő művelési eljárások alkalmazására. Ugyanakkor szeretnénk, ha nem csak a kerten belül terjedne ez a szemlélet, hanem egy élmény-alapú agrár-környezeti nevelési program keretében a gyerekek számára is vonzóvá válna a környezet szeretete – fogalmazta meg célkitűzéseiket Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös alapítója.

A rendezvény programjáról a www.derecskeigyumolcsos.hu oldalon további részletek találhatóak.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában