Helyi közélet

2014.05.08. 08:47

Európa fiatal orvosai üléseznek Debrecenben

Debrecen - A Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) Debrecenben látja vendégül Európa legnagyobb fiatal orvosokat tömörítő szervezetének közgyűlését május 9-10-én.

Debrecen - A Magyar Rezidens Szövetség (MRSz) Debrecenben látja vendégül Európa legnagyobb fiatal orvosokat tömörítő szervezetének közgyűlését május 9-10-én.

Az European Junior Doctors (EJD) féléves rendes közgyűlésén olyan nemzetközi szakmapolitikai témák kerülnek terítékre, mint a szakorvosképzés harmonizációja és kihívásai, az orvosi munkaerő helyzete, migrációja, új technológiák, eszközök használata az egészségügyben és az orvosképzésben és nem utolsó sorban a korrupció, a hálapénz jelensége az egészségügyben.

A tizenkilenc tagország, a meghívott nemzeti és nemzetközi szervezetek félszáznál is több képviselője két napon át megállás nélkül folytatja a diskurzust a közös kihívásokról, a meglévő jó gyakorlatokról és a megoldási lehetőségekről. Az 1976-ben Permanent Working Group (of European Junior Doctors) néven alapított szervezet négy évtizede meghatározó erő az európai egészségpolitikában, a közgyűléseken megfogalmazott ajánlások, állásfoglalások és más hivatalos dokumentumok pedig irányadók a tagországok, társ-szervezetek számára is és az európai szintű jogalkotás és harmonizáció előszobájának tekinthetők. A szervezet legutóbbi, heidelbergi ülésén fogadta el a közgyűlés az EJD posztgraduális képzésről szóló állásfoglalását, illetve egy indítványt is az egészségügyben előforduló korrupció – ideértve a hálapénzt is – visszaszorításáról.

A debreceni ülés fókuszába várhatóan a munkaerővel kapcsolatos szabályozások és lehetőségek kerülnek.

Az ülésen részt vesz és előadást tart Andor László foglalkoztatáspolitikai EU-biztos, valamint a tagországok is beszámolnak az egyes országokban folyó gyakorlatokról. E témához kapcsolódik az orvosi munkaerő mobilitásának kérdésköre, ami várhatóan szintén nagy hangsúlyt kap a tanácskozáson.

A rangos nemzetközi rendezvényen kiemelt lehetőség van a vendéglátó ország szakmai bemutatkozására, ezért jelentős diplomáciai siker, hogy egy ilyen rendezvénynek a Magyar Rezidens Szövetség révén Magyarország adhat otthont.

- Magyar Rezidens Szövetség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában