Helyi közélet

2014.05.24. 10:46

Csipesszel vagy körömmel?

Debrecen - A kullancsok nagyon veszélyesek, ezért távolítsuk el őket minél gyorsabban.

Debrecen - A kullancsok nagyon veszélyesek, ezért távolítsuk el őket minél gyorsabban.

A kullancsok vért szívnak, és baktériumokkal, vírusokkal fertőznek, ezért is különösen fontos, hogy minél hamarabb eltávolítsuk őket. Köztudott, hogy szeretik a dús aljnövényzetet, s leginkább kora tavasztól késő őszig találkozhatunk velük főként erdőkben, de egyéb bokros-fás, sűrű aljnövényzetű területen is. Ezért – ha ilyen helyen járnak – soha ne mulasszák el az úgynevezett kullancsvizitet. Gondosan át kell nézni az egész bőrfelületet, különösen a hajlatokat és a deréktájékot, ahová a kullancsok szívesen belefúrják magukat. De vigyázat! A kifejlett kullancs a vérszívás megkezdésekor nagyon hasonlít az anyajegyekre, úgyhogy legyenek nagyon körültekintőek az átvizsgáláskor! – tanácsolja az Országos Epidemiológiai Központ.

Ha megtalálta a vérszívót…

Ha észrevette a betolakodót, ne késlekedjen! Minél korábban veszi ki a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy még nem adta át a veszélyes kórokozókat. Az eltávolításhoz legjobb, ha egy vékony hegyű csipeszt használ. Fogja meg a kullancs bőrhöz legközelebb eső részét, anélkül hogy az utótestét összenyomná, majd egy határozott mozdulattal húzza ki a helyéről! Szükség esetén a két körme közé fogva, gyengét csavaró mozdulattal is kihúzhatja a kullancsot, de ilyenkor még inkább figyeljen arra, hogy az utótestet ne nyomja össze!

Ha kiszedte a kullancsot…

Öblítse le a sebet langyos, szappanos vízzel! Előfordulhat, hogy a kullancs szája a kihúzáskor a bőrben marad. Ez viszont már nem jelent veszélyt a betegségek terjesztésében, így ha nem tudja kiszedni, a szálkákhoz hasonlóan egy idő után magától kilökődik. Célszerű a befúródott kullancs helyét és eltávolításának idejét egy naptárba feljegyeznie, így az esetleges betegségtünetek megjelenésekor az orvost tájékoztathatja majd a kullancscsípés időpontjáról.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában