Helyi közélet

2014.05.22. 11:55

Csínján a fájdalomcsillapítókkal!

Debrecen - A recept nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapítók tartós, folyamatos szedése nem kockázatmentes. A sok gyógyszer krónikus vesebetegséget okozhat.

Debrecen - A recept nélkül is kapható láz- és fájdalomcsillapítók tartós, folyamatos szedése nem kockázatmentes. A sok gyógyszer krónikus vesebetegséget okozhat.

Főként a fejfájással küzdő nők és az ízületi, mozgásszervi betegségben szenvedő idős emberek kényszerülnek arra, hogy szinte folyamatosan fájdalomcsillapító gyógyszereket használjanak. A nefrológus azonban arra figyelmeztet, hogy az éveken, évtizedeken át szedett láz- és fájdalomcsillapítók önmagukban és más gyógyszerekkel együtt alkalmazva vesekárosító hatásúak lehetnek, krónikus vesebetegséget idézhetnek elő, ami akár dialízishez is vezethet.

A fájdalomcsillapítók egy részének rövid ideig tartó alkalmazása sem veszélytelen: heveny vesebetegséget okozhat azoknál, akik súlyos szív-, máj-, vesebetegségben szenvednek vagy hányás, hasmenés miatt folyadékhiányos állapotban vannak – mondja Kárpáti István egyetemi docens, tanszékvezető, a Magyar Nephrologiai Társaság főtitkára.

A XIX. Debreceni Nephrologiai Napok a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek vesekárosító hatásainak bemutatásán túl külön szekciót szentel a szervpótló kezeléseknek is az intenzív betegellátásban. Az intenzív osztályokon leggyakrabban a veseműködés teljes vagy részleges leállása miatt van szükség a szervpótló kezelésre, mely történhet hagyományos művesegépeken vagy artériába és vénába helyezett kanülökön keresztül – tájékoztatta az unideb.hu-t Balla József egyetemi tanár, a Nephrologiai Tanszék vezetője.

A szakmai továbbképzést 2014. május 26-29. között rendezi meg Debreceni Egyetem Nephrologiai Tanszéke és Népegészségügyi Medicina Tanszéke a Klinikai Központ Elméleti Tömbjében. Az idei négynapos konferencián 17 szekcióban összesen 74 előadást tartanak, a kétnapos ápolói tagozat 4 szekcióján pedig további 23 előadás hangzik el.

A kongresszus megnyitóját május 26-án 9 órakor tartják, majd Korányi Sándor halálának 70. évfordulója alkalmából idézik meg a Nobel-díjra jelölt neves orvos életművét. A konferencia egyik kísérőrendezvénye a Nemzeti Vese Program gyermekrajz kiállítása, amelyen általános iskolás felső tagozatos diákok hívják fel a figyelmet a vese védelmére, a vesék összetett szerepére és a vesebetegségek megelőzésének fontosságára.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában