Helyi közélet

2014.05.12. 10:33

Büntetőjogunk változásai napjainkban

Debrecen - A legfontosabb törvényi változásokat ismertető előadással folytatódik a Science Café, az egyetem tudományos sorozata.

Debrecen - A legfontosabb törvényi változásokat ismertető előadással folytatódik a Science Café, az egyetem tudományos sorozata.

A kéthetente jelentkező Science Café szokatlan környezetben, az intézmény falain kívül népszerűsíti közérthető, olykor játékos formában a legfrissebb, legérdekesebb tudományos eredményeket.

A 16 részes sorozat következő állomásaként „Büntetőjogunk változásai napjainkban” címmel Madai Sándor egyetemi docens, az Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi és Kriminológiai Tanszék vezetője tart előadást.

Időpont: 2014. május 14. szerda 15 óra

Helyszín: Fórum Bevásárlóközpont, Libri Könyvesbolt (Debrecen, Csapó u. 30.)


A társadalomban zajló állandó változások válaszokra kényszerítik a jogalkotókat és a jogalkalmazókat itthon és külföldön egyaránt. E folyamatok eredményeként új tényállások születnek, mások pedig feledésbe merülnek. A változások alapvetően meghatározzák a bűnözés, mint társadalmi tömegjelenség jellemzőit, az erre adott büntetőjogi reakció pedig szükségszerűen magával hozza egyéb tudományterületek megújulását is.

Magyarországon a büntetőjog alapvető szabályait a Büntető Törvénykönyv tartalmazza. Hazánk negyedik Büntető Törvénykönyve 2013. július 1. napján lépett hatályba. A törvényi változásokkal kapcsolatban számos hír látott napvilágot - például a gyermekkor, a jogos védelem szabályozásával kapcsolatban -, amelyek a társadalom érdeklődését is felkeltették. Az előadás közérthetően igyekszik bemutatni a legfontosabbnak tűnő változásokat – mondta az unideb.hu portálnak Madai Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában