Helyi közélet

2014.05.26. 12:31

A Magyar Kard Napja a Déri Múzeumban

Debrecen - A Déri téren a május 25-i rendezvény vendégeit a Debreceni Helyőrségi Zenekar térzenéje fogadta.

Debrecen - A Déri téren a május 25-i rendezvény vendégeit a Debreceni Helyőrségi Zenekar térzenéje fogadta.

A megjelenteket a Déri Múzeum nevében Lakner Lajos tudományos igazgatóhelyettes köszöntötte. Mazsu János, a Debreceni Értéktár Bizottság elnöke ünnepi beszédében kiemelte a debreceni vívás fontosságát, egyben választ keresett arra, hogyan illeszthető ez a cívis életformába.

Pézsa Tibor – aki ötven éve, 1964-ben Tokióban lett egyéni kard olimpiai bajnok – rövid köszöntőjében a vívás jelentőségét, megőrzésének fontosságát vázolta fel a hallgatóságnak. Ezt követően Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója osztotta meg gondolatait a kiállítással és a rendezvénnyel kapcsolatban. Korompai Balázs, a tárlat kurátora fontosnak tartotta, hogy néma főhajtással emlékezzenek a néhány napja elhunyt Gedővári Imre kardvívónkra, majd az értékmentő és -őrző magángyűjtők szerepéről beszélt. Anyanyelvükön köszöntötte a Varsóból érkezett lengyel szablyavívókat, végül megköszönte Máday Norbert, Szél Gábor és Békési István önzetlen segítségét és támogatását a kiállítás létrejöttéhez.

A résztvevők ezt követően meghallgatták Babits Mihály: Mi a magyar című írását Szél Ágnes, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem hallgatójának előadásában, majd Tóth Bertalan művésztanár és Biri Gergely énekművész adott elő egy végvári éneket. Hatalmas sikert aratott a debreceni Hajdú Táncegyüttes hortobágyi tánca is. A debreceni és szolnoki szablyavívó iskolák zászlóira Szél Gáborné zászlóanya kötött szalagot, majd az egyházak képviselő – Petró László református lelkipásztor, Szentesi Csaba görög katolikus tábori lelkész és Dénes Zoltán római katolikus kanonok – ünnepi gondolatok jegyében megszentelte és megáldotta a zászlókat. Az ifjabb Szél Gábor vezette egyesített bemutatón hazánk valamennyi szablyavívó iskolája, mintegy negyven fő képviseltette magát. Tallós Viktória egy 120 évvel ezelőtti női vívóviseletet készíttetett el és ebben mutatta be az elsajátított technikákat.

Ezt követően a Déri Múzeum kiállítótermében Máday Norbert tartott tárlatvezetést, a Díszteremben Kardos László tartott előadást a Hajdútáncról, a szablyavívó iskolák tagjai pedig fakardokkal tanították az érdeklődő gyermekeket a Déri téren. A Magyar Kard Napja kiállításhoz kapcsolódóan a szervezők katalógus kiadását is tervezik, június 21-én, a Múzeumok Éjszakáján pedig ismét Máday Norbert tart majd tárlatvezetéseket.

- Déri Múzeum -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában