Helyi közélet

2014.05.15. 18:47

A hős olasz légió

Debrecen - Ki volt Monti ezredes, akiről utcát neveztek el a cívisvárosban?

Debrecen - Ki volt Monti ezredes, akiről utcát neveztek el a cívisvárosban?

Alessandro Monti 1818-ban az észak-itáliai Bresciában született. Bécsben elvégezte a hadmérnöki akadémiát, majd karriert futott be Európa akkoriban legerősebb hadseregében, az osztrákban. Egy könnyű lovas ezred kapitánya lett. Ezzel kezdte előadását az Olasz Debrecen, itáliai hatások Debrecenben című konferencián a Déri Múzeumban, a Debreceni Egyetem Olasz Tanszékének adjunktusa.

Puskás István elmondta: a fordulat életében 30 éves korában, 1848-ban történt, amikor nemcsak Magyarországon, hanem Észak-Itáliában is kitört a forradalom, amelyhez Monti is csatlakozott. Brescia és a környező tartomány katonai parancsnokává nevezték ki. A tiroli hadjárat során vezérkari főnöki tisztséget kapott. Az ottani felkelés azonban viszonylag gyorsan, nyáron elbukott, így kénytelen volt Piemontba visszavonulni.

Fordulat

A csendes élet nem sokáig tartott, 1848. decemberében Piemont miniszterelnöke kinevezte magyarországi megbízottnak, mai kifejezéssel nagykövetnek. Ugyan még az év végén elindult Torinóból hazánkba, de csak a következő esztendőben, május 20-án érkezett meg Debrecenbe.

Azért tartott ilyen sokáig az utazás, mert akkoriban egyrészt sokkal lassabban lehetett utazni, másrészt Magyarországon háborús viszonyok uralkodtak és nehéz volt bejutni. Nemcsak osztrák, hanem délen, délkeleten már orosz csapatok is gyűrűt vontak a határokhoz.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában