Helyi közélet

2014.04.29. 10:35

Villamospótló kerékpártúra Hajdúböszörménytől Debrecenig

Debrecen - A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület ismét kerékpártúrát szervez 2014. május 1-én. Ezúttal Hajdúböszörményből Debrecenig.

Debrecen - A Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület ismét kerékpártúrát szervez 2014. május 1-én. Ezúttal Hajdúböszörményből Debrecenig.A túra célja, hogy Ön részletesen is megismerhesse az Európa szerte széles körben alkalmazott elővárosi villamost, a "TramTrain" rendszert. Régiónk kiváló adottságokkal rendelkezik a települések központjait összekötő, átszállásmentes kapcsolatot biztosító elővárosi villamosvonal terén. A rendszer lényege, hogy a villamos nem csak a városban közlekedik, hanem átmegy a szomszédos településekre is. Az erre alkalmas villamosok városon kívül a vonatok által is használt vágányokon közlekednek, majd egy másik városban villamosként bejárják annak a belvárosát is. Ezáltal gyorsan, kényelmesen és átszállás nélkül utazhatunk egyik városból a másikba.

A túrán bárki részt vehet, aki jelentkezik a [email protected] e-mail címen vagy kitölti a regisztrációs űrlapot.

Debrecen és a régió rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik elővárosi villamosok közlekedtetésére. Az 1-es villamoshoz két helyen is elérhető közelségben van a nagyvasút, ahol a vágányok összeköthetők. Az egyik kapcsolódási pont a Nagyerdő, ahol a villamosok a Pallagi útról a Nagyerdei körútra fordulnak (Klinika ív). Innen északra alig 1 km vágányt kellene fektetni a Gyógyszergyárhoz vezető iparvágányig, amely közvetlen kapcsolatban van a Hajdúböszörménybe vezető vasúttal. A vágányok építéséhez bőven van hely, hiszen valamikor itt járt a 3-as villamos Pallagra. A másik kapcsolódási pont adja magát, ami nem más, mint a Nagyállomás.

Túránkon a Pallagi úti kapcsolat kiépítésének lehetőségét mutatjuk be, amely a hajdúböszörményi elővárosi villamos lehetőségét teremtené meg. Az elképzelések szerint a Debrecen belvárosa felől érkező villamosok egy része nem a Nagyerdei körútra fordulna, hanem egyenesen tovább haladna a Pallagi úton át a Gyógyszergyárhoz. Innen a meglévő iparvágányon keresztül a Nagyerdőt elhagyva a vasúti vágányokon haladna tovább Józsa és Hajdúböszörmény felé, vagy akár Hajdúdorogon és Hajdúnánáson át akár egészen Tiszalökig.

Program:

08:45 - Gyülekező a Nagyállomás előtt (az árkádok alatt)

09:07 - Indulás vonattal Hajdúböszörménybe (36622)

09:36 - Érkezés Hajdúböszörménybe és rövid ismertető a túra céljairól

09:45 - Indulás a kerékpártúrára

13:00 - Érkezés Debrecenbe (Nagytemplomhoz)

Hajdúböszörményben megnézzük, hol és milyen útvonalon ágazhat le a villamos, majd elindulunk Debrecen felé. A zeleméri Csonkatoronynál elidőzünk egy kicsit, majd a vasút melletti úton folytatjuk utunkat Hajdúszentgyörgy és Józsa felé.

Hajdúszentgyörgyön ismét megállunk egy kicsit, ahol ejtünk pár szót a néhai település nevét viselő vasúti megállóhelyről, Józsáról és a józsai közlekedésről. Innen a Csonkatorony utcán indulunk tovább, majd a Bocskai István utcán elhaladunk Józsa vasúti megállóhely mellett. A Harstein-kertektől a volt Erdért úton kimegyünk a 35-ös út melletti kerékpárútra, majd benzinkút után letérünk a Nagyerdő felé.

A Nagyerdőben felkeressük azt az iparvágányt, amin keresztül összekapcsolható az 1-es villamos és nagyvasúti hálózat. Majd az erdő alatt a Doberdó utcára érünk, ahol bemutatjuk, hogy milyen lehetőség adódik az elővárosi vasút és 2-es villamos összekötésére. Utunkat a Böszörményi úton épült kerékpárúton folyatatjuk a Nagytemplomig

A részvétel ingyenes, azonban a Hajdúböszörményig való utazáshoz a vasúttársaság díjszabásának megfelelő menetjegyet és a kerékpárjegyet kell megfizetni. Regisztrálni 2014. április 30-ig lehet.

Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt!

- Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában