Helyi közélet

2014.04.10. 13:23

Tornával a Parkinson-kór ellen

Debrecen - Kézremegés, izommerevség, lassú mozgás a Parkinson-kór legfőbb jelei. A gyógyszeres kezelés mellett a torna sokat segíthet a betegeken.

Debrecen - Kézremegés, izommerevség, lassú mozgás a Parkinson-kór legfőbb jelei. A gyógyszeres kezelés mellett a torna sokat segíthet a betegeken.

A Parkinson-kór a második leggyakoribb, az idegsejtek pusztulásával járó betegség az Alzheimer-kór után. A hazánkban 20-30 ezer embert érintő kór világnapját április 11-én tarják. Elsősorban az idősebb emberek betegsége, de fiatalabb korban is megjelenhet, mint például az ismert színész, Michael J. Fox esetében is. A tudomány mai állása szerint még nem gyógyítható, mivel nem ismerjük a pontos okát. Gyógyszerekkel, vagy úgynevezett mély agyi stimulációs műtéttel azonban a beteg állapota javítható, stabilizálható és az életminőség fenntartható. A kórlefolyás természetesen egyénenként változó.

A Parkinson-kór főbb tünetei a kézremegés, az izomzat merevvé válása, a mozgások lassulása, de a kézírás megváltozása, a szaglás tompulása és a fokozott nyálfolyás is utalhat a betegség kialakulására. A diagnózis azonban csak alapos kivizsgálás után állítható fel – mondja Hidasi Eszter neurológus.

Kialakulását egészséges életmóddal nem tudjuk megelőzni, azonban ha már megjelent a betegség, a gyógyszeres terápia mellett sokat segíthet a rendszeres mozgás. Leginkább a sétabottal végzett gyaloglást, a nordic walkingot, illetve a gyógytornász irányításával végzett speciális tornát javasolja a szakember.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában