Helyi közélet

2014.04.14. 14:02

Színjáték a tárgyalóteremben

Hajdúböszörmény - Nem az elrettentés, hanem az informálás volt a célja a bírósági nyílt napnak.

Hajdúböszörmény - Nem az elrettentés, hanem az informálás volt a célja a bírósági nyílt napnak.

A Hajdúböszörményi Járásbíróság 109-es termébe félszegen ültek be a diákok április 11-én. Talán a tudat tette azzá őket, hogy bűnösök és igazságszolgáltatásra váró emberek előzték meg őket. Pedig a vádlottak padján most nem ült senki, és a bíróság elnöke is bátorítóan mosolygott. A "jognak asztalához" immár másodszor férhőzhetett közel diák, minden tét nélkül. Mit is tudhattak ők korábban az igazságszolgáltatásról? valószínűleg hamarabb eszükbe jutottak ezidáig az amerikai filmek szigorú esküdtei, a pártfogói felügyeletről pedig valószínűleg beugrott egy szintén amerikai Tommy Lee Jones-film. No de innentől máshogy gondolnak majd a bírákra!

Kifejezetten nekik

2012-ben olyan sikere volt a hajdúböszörményi bírósági nyílt napnak, hogy országos programmá vált nyitott bíróságok elnevezéssel. Mérföldkő volt hát a Hajdúböszörményi Járásbíróság, a Városi Rendőrkapitányság és a Szociális Szolgáltatási Központ Gyermekjóléti Szolgálata által közösen szervezett kezdeményezés, s nem csak ezért. Mint azt dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék Elnöke hangsúlyozta, azért is hasznos a program, mert kifejezetten a fiataloknak, a felvételi előtt állóknak szól, tehát pályára is orientálhat, emellett a színfalak mögé nézés segít abban, hogy ne váljunk bűncselekmény részesévé.

A cikk a naplo.hu-n illetve a holnapi Naplóban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában