Helyi közélet

2014.04.10. 07:49

Pszichológust szeretnének az iskolák

Balmazújváros - Egy marketingcég felel a jövőben a város és a strand arculatáért.

Balmazújváros - Egy marketingcég felel a jövőben a város és a strand arculatáért.

Kevesebb alkalommal kellett jelzéssel élniük Gyermekjóléti Szolgálat munkatársainak és a járáshoz tartozó települések jegyzőinek családon belüli erőszak és bántalmazás miatt 2013-ban, mint az azt megelőző évben. Míg tavaly 79 ilyen eset volt, addig 2012-ben összesen 90 – derül ki a 2013. évi gyermekjóléti, gyermekvédelmi feladatokról szóló beszámolóból, amelyet a település képviselő-testülete március 26-ai munkaterv szerinti ülésén fogadott el.

A feladatokat helyben egyrészt a járási gyámhivatal, másrészt a Balmazújvárosi Kistérség Humán Szolgáltató Központ látja el. A tájékoztató szerint a családon belüli erőszak az esetek döntő többségében a szülők italozó, alkoholista életmódjával függ össze, nem egy esetben nemcsak az apa, hanem az anya is ilyen életmódot folytat. A szakemberek akkor is jelzik a gyermekjóléti szolgálatoknak a tudomásukra jutott esetet, ha a sértett nem tette meg az indítványát – vagyis nem indult büntetőeljárás –, de a gyermek jelen volt a jogsértésnél. A szakemberek tapasztalatai szerint gyakran a sértett sem tesz terhelő vallomást az elkövetőre, sőt „már próbálja enyhíteni, semmitmondónak feltüntetni” a cselekmény súlyát – derül ki a beszámolóból.

A jövőre vonatkozóan több javaslatot is megfogalmaztak, amelyeket a március elején megrendezett XI. Gyermekvédelmi Tanácskozáson összegeztek. A településen élő szakemberek bevonásával konfliktuskezelési, életvezetési, bűncselekmény-megelőzési tréninget szerveznének a pártfogói felügyelet alatt álló, problémás gyermekek számára. Olyan fórum is szerepel a tervek között, amelyeken gyermeknevelési tanácsokkal látnák el a szülőket. Az iskola részéről pedig pszichológus munkája iránti igény fogalmazódott meg.

A városatyák kiválasztották azt a kft.-t is, amely az év végéig a város marketingjéért és reklámjáért felel. A nyertesnek többek között ki kell alakítania az önkormányzat és a Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő arculatát.

HBN

A teljes cikk a Napló csütörtöki számában és a www.naplo.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában