Helyi közélet

2014.04.16. 14:34

„Nem eszik olyan forrón…”

Hajdú-Bihar - A baromfis kevésbé tart a vámmentes ukrán importtól, mint a tojástermelő.

Hajdú-Bihar - A baromfis kevésbé tart a vámmentes ukrán importtól, mint a tojástermelő.

„Nem eszik olyan forrón a kását! Igaz, hogy Ukrajnában olcsóbb a gabona és a munkaerő, ugyanakkor (éppen az elmélyülő politikai konfliktus okán) egyre drágul az energia. Ráadásul keleti szomszédunknál az állat-egészségügyi előírások is megengedőbbek, mint a Európai Unióban” – mondta a Naplónak Bárány László, a Baromfi Coop Kft. ügyvezető igazgatója.

Letörheti az árat

A szakember azokat a híreket kommentálta ily módon, melyek szerint letörheti a hazai baromfi- és tojásárakat, ha az unió vámmentességet biztosít az ukrán termékekre. – Egy kiló baromfihús előállítási költségének a 62 százaléka a gabona ára, 10-12 százaléka az energiaköltség, és csupán 4-5 százaléka a munkabér. Ugyanakkor az ukrán állat-egészségügyi előírások olyan adalékanyagok (például húslisztek) bekeverését is megengedik a takarmányba, ami az EU-ban tilos. Tehát, ha az Európai Unió ebből a követelményből engedne az ukrán baromfi termékek esetén, azzal a saját értékeivel és érdekeivel menne szembe – fogalmazott Bárány László, aki hosszú időn keresztül a Baromfi Terméktanács elnöki tisztét is betöltötte. Megemlítette még, hogy Ukrajna hatalmas ország, márpedig a nagy földrajzi távolság szintén nem kedvez a baromfiexportnak. Márpedig a magyar fogyasztó fagyasztott baromfit csak minimális mennyiségben fogyaszt, a friss húst keresik.

HBN-PA

A cikk folytatása a Napló csütörtöki számában, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában