Helyi közélet

2014.04.24. 18:14

Milyen kellemetlenül szűkös a függetlenség

Debrecen - Türelemmel lazítgatva eredményesebben simulnak a dolgok.

Debrecen - Türelemmel lazítgatva eredményesebben simulnak a dolgok.– A társasági események, amikre járunk, pont olyanok mint azok, amelyeken annak idején apámék gyűltek össze a barátaikkal. Magam is meglepődök milyen kedvesen bárgyú dolgokat mondok. Szeretője mindenkinek van és bájos, ahogyan tudjuk egymásról, hogy mindenki zsarolható. Mint a vadmalacok, bekenjük egymást sárral és nevetünk a másikon, hogy milyen viccesen sáros vagy te is, meg te is, meg te is... Idáig tudja a történetet Péter, azaz Lovasi András, aki a Kiscsillag zenekarral és vendégeivel Péterfy Borival, Császári Gergellyel, Vedres Csabával énekelték, játszották, mesélték a Kölcsey Központban a nő–férfi és az ember–lét viszony ezernyi kérdését, érzését.

Megfejtésekkel nem, előzményekkel azonban szolgáltak ahhoz, miért lehet egy szerelmi háromszög egy hatvan fokos sarkában megbújva, görnyedve létezni éveken át. Hogyan nyúlik és rövidül az egyenlő oldalú geometriai alakzat némelyik szára és mi módon simul egyenessé az egész. Milyen ráébredni, hogy ha ez a görcsös, kitartó önmunkával elért szabadság végre megvan, mennyire közel vannak a határai. Milyen kellemetlenül, ijesztően szűkös a „szabadság”. Ez utóbbi következtetésre Zsuzsa (Péterfy Bori) története és a termet betöltő, őserőt sugárzó hangja vezette a jelenlévőket. Péter gyermekkoráról és szülei látszatboldogságáról a mindenkit vizesre ölelő kis óceánról szóló dal beszél sokat. A Zsuzsáért rajongó Kornél (Leskovics Gábor) pedig Angliába menekülve igyekszik eltávolodni és a szélső szálaktól kezdve kibogizni a szerelmi csomót. A Papp Sándor Zsigmond által írt monológból kiderül: Kornél szülei szakirodalomból tanulták az apa-fiú kapcsolat megteremtésének alapjait, miközben elfelejtették észrevenni, hogy a nagy könyvben megírt alaptézist a pecázást például utálja a fiú. Annyit megtanult a hideg, büdös, vizes hajnalokon, hogy a damilon keletkező nagy gubanc kibogozását mindig a szélső szálaknál kell kezdeni. Türelemmel lazítgatva eredményesebben simulnak a dolgok, mintha beletenyerelünk a közepükbe.

Lazán profi és mély

Arra a kérdésre az est végére sem kaptunk választ: „Hol van a boldogság, mi van a boldogsággal?” Kaptunk viszont elképesztő zenei élményt, profizmust, lazaságot, humort, a jól ismert dalszövegek újjáéledését, értelmezését, gondolkodásra indító, fajsúlyos mondatokat köztük a többször elhangzó útravalót – nem Jim Morrisontól, hanem Jézustól: „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” (Mt6,34)

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában