Helyi közélet

2014.04.17. 18:36

„Kudarcra ítélték a nemzetiségi listát”

Hajdú-Bihar - Parlamenti képviselő helyett csak szószólója lesz a cigányságnak a Parlamentben.

Hajdú-Bihar - Parlamenti képviselő helyett csak szószólója lesz a cigányságnak a Parlamentben.

– Magam is kaptam egy levelet a Lungo Dromtól, amelyben azt kérték, segítsek, hogy a cigányok leiratkozzanak a nemzetiségi listáról, és inkább a Fidesz pártlistájára szavazzanak – nyilatkozta a Magyarországi Cigány Párt színeiben a 3-as számú választókerületben induló Alföldi-Lakatos Gábor, akinél az utolsó napokban történt leiratkozási roham okairól érdeklődtünk.

Az új választójogi törvény értelmében ugyanis a listát állító nemzetiségek kedvezményes parlamenti mandátumhoz juthattak volna. A feliratkozók az országos pártlista helyett a nemzetiségi listára szavazhattak. A mandátumhoz körülbelül 21 ezer szavazat kellett volna a Nemzeti Választási Iroda számításai szerint, amelyet a 800 ezer fősre becsült cigányság számára könnyen teljesíthető célnak tetszett. Mivel azonban ennyien sem regisztráltak a listára, már az április 6-ai választás előtti napokban látszott, nincs esély arra, hogy a szükséges szavazatszám összegyűljön.

A Hajdúhadházi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta, a regisztrációval plusz aktivitást vártak el a romáktól, amit csak nagyon kevesen vállaltak. – Eleve kudarcra volt ítélve a nemzetiségi lista, mivel a választási rendszer indulásra motiválta a pártokat – a roma szervezeteket is –, így nem volt egységes a cigányság. Ennek következtében viszont képviselet nélkül maradt a kisebbség, ami nagyon sajnálatos – mutatott rá.

HBN

A cikk folytatása a Napló pénteki számában és a www.naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában