Helyi közélet

2014.04.08. 10:14

Korán jönnek a csípős nyári esték

Debrecen - Idén korábban éledhetnek a szúnyogok, kullancsok.

Debrecen - Idén korábban éledhetnek a szúnyogok, kullancsok.

Az ideihez hasonló enyhe tél növeli a vérszívók túlélési esélyeit, így várhatóan több szúnyog rondít majd bele vízparti kirándulásunkba vagy bográcsozásba ez évben, mint korábban – feltételezi dr. Szabó László József, a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének adjunktusa. Messzemenő következtetésekbe azonban nem lehet bocsátkozni teljes bizonyossággal, mivel a Magyarországon élő ötven faj különbözőképp telel át.

A korán érkező meleg ugyan mindegyiknek kedvez, de az invázió kialakulásához csapadékra is szükség van – hangsúlyozta. A napi átlaghőmérséklet növekedésével korábban aktivizálják magukat a kullancsok is. – Már tapasztalom, hogy a szabadjára engedett kutya legalább két kullanccsal tér vissza. A nyárias tavasz a harlekinkaticáknak is kedvez. Ez egy invazív faj, azaz terjedőben van, ezért nehéz megállapítani, hogy mennyi lesz, de vélhetően idén is sok – válaszolta kérdésünkre a szakember.

A belvárosban alig

A nyári szabadtéri programok megkeserítőinek elszaporodását városszinten szúnyog­gyérítéssel igyekeznek korlátozni. Az önkormányzatok független – egy gyakorlott, biológiai végzettségű – szakértőt kérnek fel annak megállapítására, hogy mikor van erre szükség, és milyen eredményes volt az eljárás.

HBN–HABE

A teljes cikk a szerdai Naplóban, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában