Helyi közélet

2014.04.16. 08:19

Erdélyi csillagok Hajdúbagoson

Hajdúbagos - Mintegy 70 diák erdélyi körutazáson vesz részt, hiszen ők már saját településükön megnyerték a házi fordulót.

Hajdúbagos - Mintegy 70 diák erdélyi körutazáson vesz részt, hiszen ők már saját településükön megnyerték a házi fordulót.

A Derecskei Tankerülethez tartozó 12 település általános iskoláinak felső tagozatos tanulói részvételével zajlott szombaton az „Erdélyi csillagok” néven megrendezett vers- és prózamondó verseny Hajdúbagoson, az átalakított mozi többfunkciós épületében. A versenyhez csatlakoztak a testvértelepülés, a partiumi Szilágybagos diákjai is.

Köles Krisztina tankerületi igazgató köszöntötte a megjelenteket: "A vers és prózamondás az emberi kifejezés egyik legszebb formája" – tette hozzá, majd „Ragyogjatok, mint a gyémánt!” – kívánta a fellépőknek.

Szabó Lukács, Hajdúbagos polgármestere, házigazdaként és védnökként köszöntötte a jelenlévőket. Bejelentette: a legtöbbet a felnövekvő nemzedéknek a lélek nemesítésével adhatunk, ezért is döntötte el 3 éve a képviselő-testület, hogy megrendezi a Wass Albert szavalóversenyt, melynek győztesei erdélyi körutazáson vehettek részt. Miért éppen Erdélybe? – tette fel a kérdést, melyre a választ is megadta: Erdély mindig is a magyarság megtartó ereje volt, az igazi hazaszeretetet Erdélyben, a Partiumban és Székelyföldön tapasztalhatjuk meg. A leendő iráni testvértelepülésről nem érkezett meg a küldöttség, ám az iráni nagykövet levelet küldött, amit Szabó Lukács olvasott fel, majd Dánielffy Zsolt egy iráni költő, Hafez versét tolmácsolta.

A versenyre való hangolást szolgálta a helyi tánccsoport fellépése Mezőségi tánccal, majd kezdetét vette a két kategóriában zajló vers- és prózamondó verseny. Amíg az 5-6. osztályosok előadták szabadon választott erdélyi írók, költők – Kányádi Sándor, Szőcs Géza, Páskándi Géza, Wass Albert, Reményik Sándor, Benedek Elek, Dsida Jenő - műveit, addig a 7-8. osztályosok a tájházban kézműves foglalkozásokon vettek részt. Ebéd után pedig utóbbiak részvételével kezdődött a következő forduló.

HBN-Nyírő Gizella

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában