Helyi közélet

2014.04.29. 16:23

Egyenlő bánásmódot mindenkinek!

Debrecen - A Debreceni Egyetem teljesen akadálymentesített épületében, az Informatikai Karon rendezték meg április 29-én az Esélyegyenlőségi Napot.

Debrecen - A Debreceni Egyetem teljesen akadálymentesített épületében, az Informatikai Karon rendezték meg április 29-én az Esélyegyenlőségi Napot.

A speciális igényű emberek integrációját segítő módszereket, lehetőségeket és szolgáltatásokat mutatták be a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központja (DEMEK), az Egyenlő Bánásmód Hatóság, az Informatikai Kar és meghívott civil szervezetek által közösen rendezett Esélyegyenlőségi Napon, melynek középpontjában a tudásátadás és a tapasztalatcsere állt.

Az egyenlő bánásmód mindenkit megillet, emberi méltósága mindenkinek van, éppen ezért választottuk ezt a mottót a hatóság tevékenységének népszerűsítéséhez. Életkora, neme, bőrszíne, egészségi állapota, vallási, világnézeti meggyőződése mindenkinek van, előítéletek között pedig bárki találhatja magát – mutatott rá Honecz Ágnes, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke a leginkább érzékeny területekre.

A Debreceni Egyetemen is működik esélyegyenlőségi bizottság, ám az egyetemi polgárok kevés információval rendelkeznek erről a területről, éppen ezért tartották fontosnak az április 29-i esemény megszervezését. Berényi András, a DEMEK vezetője úgy véli, sokszor az emberek nincsenek tisztában azzal, mikor sérülnek a jogaik. Az egyetemi központ foglalkozik a fogyatékossággal élő hallgatók tanulmányainak, mindennapjainak támogatásával, sőt a diszkriminációk elhárítása, megelőzése is a feladatok közé tartozik.

Érdemes lenne ezeket az ismereteket a képzésekbe is beépíteni, akár önálló szakként is, ennek a területnek az egyetemi oktatásban is helye van. Ha az oktatók és hallgatók pontosan tudják, mit illik cselekedni, ha problémát érzékelnek, az a megoldás felé vezető úthoz visz minket közelebb – mondta Berényi András az Esélyegyenlőségi Napon.

Az egész napos rendezvényen az is kiderült, hogy a legtöbb hátrányos megkülönböztetés a foglalkoztatás területén jelentkezik. A diszkriminatív álláshirdetések, melyekben például kizárólag szép és csinos lányokat keresnek, vagy az állásinterjúkon a jelölt családalapítási terveit firtató kérdések egyaránt problémásak, de a munkaviszony megszűnése, a bérezés, az előléptetés során is számos olyan kritikus pont van, amikor diszkriminációs szempontok bukkannak fel. Nem véletlen, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz minden évben erről a területről érkezik a legtöbb panasz.

Az Esélyegyenlőségi Napon szakmai szervezetek, egyesületek, alapítványok a fogyatékkal élők segítésének stratégiáiról is tájékoztattak, illetve az érdeklődők azt is megismerhették, hogy az informatika milyen új technikai eszközökkel segíti a rászorulókat.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában