Helyi közélet

2014.03.04. 10:17

XIX. Debreceni Kardiológiai Napok

Debrecen - A gyakorlati-klinikai jellegű kardiológiai továbbképzésen régiónk mintegy ezer orvosa tekinti át a legfontosabb szakmai aktualitásokat.

Debrecen - A gyakorlati-klinikai jellegű kardiológiai továbbképzésen régiónk mintegy ezer orvosa tekinti át a legfontosabb szakmai aktualitásokat.

Tizenkilencedik alkalommal rendezik meg Debrecen legnagyobb orvoskongresszusát, a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát 2014. március 6-8. között a Kölcsey Központban. A kardiológusok, belgyógyászok, háziorvosok, rezidensek és PhD hallgatók a kongresszuson a kardiológia legkiválóbb képviselőitől hallhatnak összefoglaló előadásokat a szakmai aktualitásokról. Így például az ischaemiás szívbetegség legújabb epidemiológiai adatairól, a hazai szívinfarktus regiszterről, valamint a krónikus (stabil) és az akut (instabil) koszorúér-betegség diagnosztikájának, kezelésének és rehabilitációjának legfontosabb kérdéseiről. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot messze meghaladóan, vezető halálokként fordulnak elő a koszorúérbetegségek – mondta el Czuriga István kardiológus főorvos, a kongresszus titkára.

Az egy év a kardiológiában szekcióban a hallgatóság értesülhet minden olyan fontos újdonságról, ami az elmúlt év legfontosabb nagy európai és világkongresszusain elhangzott. Idén külön szekcióban mutatják be azokat az új eszközös terápiás lehetőségeket, amelyek már a debreceni Kardiológiai Intézetben is rendelkezésre állnak számos betegség (szívvbillentyű hibák, magas vérnyomás, ritmuszavarok, angina pectoris, szívelégtelenség) korszerű kezelésére. A kardiológiai szemináriumon az elmélettől a gyakorlatig, interaktív, tanulságos esetprezentációk is elhangzanak – emelte ki Édes István egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főigazgatója, a kongresszus elnöke.

A kongresszuson olyan határterületi témák is napirendre kerülnek, mint például a műtét előtt álló betegek kardiológiai rizikójának a megítélése, a véralvadásgátló kezelés újdonságai, a stroke ellátás és a diabetes kezelés aktualitásai, vagy újabb diagnosztikus módszerek a kardiológiában (pl. transztelefonikus EKG, új képalkotó eljárások).

Immár hagyományos az angol nyelvű kísérletes-elméleti szekció is, ahol neves külföldi előadók a kardiológiai alapkutatás legérdekesebb kérdéseit vitatják meg. A kongresszus programját gyógyszergyárak tematikus továbbképző interaktív szimpóziumai, invazív kardiológiai továbbképzés, interaktív echocardiographiás fórum és társasági programok is színesítik.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában