Helyi közélet

2014.03.28. 13:29

Nem sepernek annyit

Hajdú-Bihar - Január 1-jétől a gáztüzelő berendezések szén-monoxid-kibocsátását is mérik a kéményseprők.

Hajdú-Bihar - Január 1-jétől a gáztüzelő berendezések szén-monoxid-kibocsátását is mérik a kéményseprők.

Szakmai szempontból rossz döntés született – így vélekedik Magyar György, a kéményseprő-ipari szolgáltatást nyújtó Fütesz Kft. ügyvezető igazgatója arról a belügyminisztériumi rendeletről, amely értelmében évente csak egyszer kell ellenőrizni és tisztítani a kéményeket a jövőben. A rendelkezés a fával, olajjal fűtő ingatlanokat érinti. Ezeket korábban évente két alkalommal keresték fel a kéményseprők.

A szombattól hatályos rendelet kapcsán az ügyvezető megjegyezte: eddig nem kaptak magyarázatot a Belügyminisztériumtól a döntés okaira. Kérdésünkre, miszerint a rendelkezés miatt nem lesz-e veszélyesebb a füstelvezetők használata, s nem ugrik-e meg majd a fűtési szezonban a szén-monoxid-mérgezések száma, azt mondta: ha kevesebbszer ellenőriznek a szakemberek, akkor értelemszerűen megnő a rendellenes működés veszélye.

– Ugyanezeket a kéményeket néhány évtizeddel ezelőtt még kéthavonta ellenőrizték a kéményseprők. Ezt aztán lecsökkentették évi két alkalomra, a jövőben pedig évente egyszer látják majd a szakemberek az elvezetőket – mondta Magyar György, aki hozzátette: ha szükségét látja a kéményseprő, akkor a jövőben is kötelessége az újabb vizsgálatot elrendelni. Szükség esetén ez eddig is bevett gyakorlat volt.

HBN-SZZSL

A teljes cikk a pénteki Naplóban, vagy a naplo.hu-n olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában