Helyi közélet

2014.03.28. 10:17

Mind több gyűlik az éltető anyatejből

Debrecen - Megérte a bezárás ellen „küzdeni”, csak márciusban 22-en adtak le (eddig) anyatejet.

Debrecen - Megérte a bezárás ellen „küzdeni”, csak márciusban 22-en adtak le (eddig) anyatejet.

Hónapról hónapra az anyatejet leadó édesanyák száma, mióta januárban egy hét „kényszerpihenő” után újranyitották a Miklós utcai anyatejgyűjtő állomást. Ebben valószínűleg az is közrejátszik, hogy – a polgármesteri ígéret szerint – többet fizetnek az éltető nedű literjéért (a behozottért háromezer forintot, amiért az állomás dolgozója megy, azért kétezer-ötszázat). Mint dr. Kissné Ary Szilvia vezető védőnőtől megtudtuk, a számok folyamatosan javulnak (lásd keretes írásunkat), márciusban, 26-áig huszonkét asszony több mint 150 liter anyatejet adott le. Az aktivitás csaknem eléri a tavaly év elejit, akkor havonta átlag 25-en adtak le anyatejet. Ez a szám csökkent le 2013 év végére átlag 16-ra, ami miatt a bezárásról döntöttek.

– Az anyatejet igénylők számában az újranyitáskor volt visszaesés, de ez mostanra az elmúlt évhez hasonlóan alakult, körülbelül 30 fő/hó – tájékoztatott a szakember. Megjegyezte, a sikerhez az is hozzájárul, hogy a védőnők munkájuk során folyamatosan és célirányosan tájékoztatják az anyákat a többletanyatej szervezetten történő begyűjtéséről, a beadás lehetséges módjairól.

HBN–FÁ

Javuló adatok

Januárban (8-án nyitott újra az intézmény) 17-en adtak le 153,7 liter anyatejet. Hatan vitték be. Februárban 18-an 168,7 litert, heten vitték be. Március 26-ig 22 édesanya 157,5 liter anyatejet adott le, kilencen vitték be az intézménybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában