Helyi közélet

2014.03.05. 12:15

Még nagyobb figyelem az ittas sofőrök ellen

Debrecen - A sérüléssel járó balesetek több mint tíz százalékában az ittasan közlekedők is szerepet játszottak.

Debrecen - A sérüléssel járó balesetek több mint tíz százalékában az ittasan közlekedők is szerepet játszottak.Az elmúlt évben 32 halálos baleset történt a megye területén, ez kettővel kevesebb, mint egy évvel korábban, a súlyos sérüléssel végződő ütközések száma pedig 234-ről 228-ra zsugorodott – számolt be Bacsó Attila, a Hajdú–Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság keddi elnökségi ülésén. A bizottság ügyvezető elnöke elmondta: a sérüléses balesetek 10,1 százalékában az ittasan közlekedők is szerepet játszottak. Az összes baleset 18 százalékát kerékpárosok okozták, egy részük alkoholos befolyásoltság alatt. Rendkívül kevés karambol történt Hajdúszoboszlón, kiemelkedően sok viszont Hajdúhadházon. A halálos kimenetelű balesetek 48,4 százaléka főúton következett be. Fekete hónap volt a július.

A legfőbb baleseti okok között az elsőbbségadás, a gyorshajtás és a kanyarodás hibáit sorolta a bizottsági elnök, aki elmondta: ez évben jelentős hangsúlyt fektetnek a szabálytalankodó kerékpárosokkal szembeni hathatós lépésekre, az ittas sofőrök kiszűrésére és a kritikus baleseti helyszínek megszüntetésére.

Suba István, a bizottság titkára a prevenciós és oktató jellegű programok sikeréről beszélt, így az országosan egyedülálló módon alsósokat célzó iskolakupáról, a tavaly Debrecenben rendezett Országos Közlekedési Vetélkedőről és a Törés-Pont elnevezésű rendezvényről, amelyeket idén is folytatni szeretnének.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában