Helyi közélet

2014.03.21. 10:43

Március 24-e a TBC világnapja

Debrecen - A tuberkulózis talán az emberiséggel egyidős krónikus, fertőző megbetegedés. A XIX. században minden negyedik embert ez a betegség vitt el.

Debrecen - A tuberkulózis talán az emberiséggel egyidős krónikus, fertőző megbetegedés. A XIX. században minden negyedik embert ez a betegség vitt el.

Robert Koch 132 évvel ezelőtt, 1882. március 24-én tette közzé a tuberkulózist okozó baktériumok azonosításához vezető kutatási eredményeit, amellyel igazolta a megbetegedés fertőző természetét, ezért tartják a TBC világnapját március 24-én. A TBC világszerte szedte áldozatait, a „halál angyalának vagy kapitányának” nevezték.

A tuberkulózis egy krónikus infekció, cseppfertőzés útján terjed, az esetek túlnyomó részében a tüdőt betegíti meg, de más szervekben is okozhat megbetegedést. A legfrissebb felmérések szerint világszerte körülbelül 8,7 millió ember betegszik meg újonnan, és 2 millió ember hal meg e betegségben. Leginkább a 15-59 éves korosztályt érinti, a munkavégzés szempontjából legproduktívabb korcsoportot.

Magyarországon a tuberkulózis a múlt század elején népbetegség volt, a lakosság 80 százaléka szenvedett benne. Az 1950-es évek szigorú intézkedései, a tüdőszűrő állomások kiépítése és hatékony működése visszaszorította a kórt. Ma már a tüdőszűrést a 30 évnél idősebbek körében a tüdőgyógyász szakfőorvos javaslatára az ÁNTSZ kötelezően rendeli el, ha az előző évben százezer lakosból 25-nél többen betegedtek meg TBC-ben. Hazánkban 2012-ben 1169 új beteget regisztráltak, vagyis kötelező tüdőszűrést országosan nem rendeltek el. Az ország keleti régiója azonban különösen veszélyeztetett a román és ukrán határ közelsége és a menekült tábor miatt – véli Szilasi Mária egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikájának igazgatója.

A különböző terápiás lehetőségek (magaslati levegő, pihenés, szanatóriumok) és a sebészeti megoldások próbálták felvenni a harcot a TBC-vel szemben, azonban az igazi áttörést a streptomycin felfedezésével és a gátlószeres kezeléssel érték el.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) prognózisa szerint 2020-ig hozzávetőlegesen 200 millió emberben alakul ki a TBC, ha a jövőben a védekezés nem erősödik. A jelenlegi helyzeten nagymértékben ront a HIV fertőzés terjedése. A tuberkulózist és a HIV megbetegedést, mint „halálos párost” is emlegetik.

A WHO szerint a TBC újraéledésében szerepe lehet annak, hogy a népesség mozgása miatt a nagyobb fertőzöttségű fejlődő országokból mind a legális, mind az illegális bevándorlók útján nő a behozott fertőző gócok kockázata. A kór újraéledésének másik oka, hogy a kórokozó, a Mycobacterium tuberculosis az elmúlt években „hozzászokott” a tuberkulózis kezelésénél alkalmazott gyógyszerekhez, ezért újabb és újabb készítményekre van szükség az eredményes terápiához. Sajnos ezek a szerek azonban sok országban nem állnak rendelkezésre, illetve újabbak az utóbbi időben nem kerültek forgalomba.

Az egészséges, megfelelő ellenálló képességű szervezet nem könnyen kapja el a betegséget. Tartós, elhúzódó köhécselés, köhögés, hőemelkedés, fáradtság, gyengeség, fogyás, éjszakai izzadás, nehézlégzés, köpet – amely lehet akár véres is – utalhatnak a fertőzésre. Ilyenkor tanácsos szakorvoshoz fordulni – figyelmeztet a tüdőgyógyász. Mellkasröntgen és további laboratóriumi vizsgálatok igazolhatják a TBC-s megbetegedést, melynek terápiája ma is mindenekelőtt a gyógyszeres kezelést jelenti.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában