Helyi közélet

2014.03.04. 15:27

Arany János előtt tisztelegnek

Debrecen - Csaknem két héten át tartó rendezvénysorozattal tiszteleg névadója előtt a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Iskolája.

Debrecen - Csaknem két héten át tartó rendezvénysorozattal tiszteleg névadója előtt a Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Iskolája.

Az idén iskolánk humán közösségei olyan programsorozatot szerveznek tanítványainknak, mely során a magyar nyelv ápolását, helyes használatát hangsúlyozzák – mondta Denichné Hajdú Mónika Tímea igazgató a költő születésének 197. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény megnyitóján.

A tantárgyi versenyek egy része már szeptemberben megkezdődött. Az alsó tagozatos diákok a Weöres Sándor centenáriumi év kapcsán a költő verseihez készítettek illusztrációkat. A következő napokban pedig helyesírási, olvasási, nyelvtani és versmondó versenyen vehetnek részt. A felső tagozatosoknak Tavaszi zsongás címmel szervezett izgalmas műveltségi vetélkedőt az iskola magyar és idegen nyelvi munkaközössége. Összesen 36 csapat részvételével szerdán kezdődik a verseny. A tanulók kilenc állomáson bizonyíthatják magyar, angol és német nyelvismeretüket érdekes logikai feladatokon keresztül. Emellett művészeti, történelmi, ének és könyvtári játék is várja a diákokat.

A rendezvény keretén belül nyílt meg Pintye Anna festőművész kiállítása az Arany Galériában. A tárlaton a fiatal művésznő több mint 20 alkotását láthatja a közönség, köztük akvarelleket, tollrajzokat, ceruza- és olajképeket.

A hagyományokhoz híven az iskola diákjai virágokat helyeztek el Arany János szobránál az intézmény aulájában. Jövőre már egy bronzszobor előtt is leróhatják tiszteletüket, hiszen az ünnepségsorozat egyik utolsó akkordjaként március 13-án adják át a költő mellszobrát az iskola előtti téren. A területet, amely szintén Arany János nevét kapja, az önkormányzat újíttatja fel. A bronzszobor anyagköltségét a Debreceni Egyetem finanszírozza, az alkotó, Juha Richard szobrászművész pedig honorárium nélkül vállalta annak megformálását.

A rendezvénysorozat záróünnepségén március 14-én, a versenyeken legjobban teljesítő tanulók jutalmat kapnak.

- Debreceni Egyetem -


Debrecen – „Látod, én szegény költő vagyok: Örökül hát nem sokat hagyok; Legföljebb mocsoktalan nevet” – vallotta a Arany János Fiamnak című versében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában