Helyi közélet

2014.03.12. 18:13

A várossá avatására emlékezik Újváros

Balmazújváros - Néptáncgálával, kiállítással, a településhez kötődő alkotók bemutatkozásával ünnepel a település.

Balmazújváros - Néptáncgálával, kiállítással, a településhez kötődő alkotók bemutatkozásával ünnepel a település.Március 15-én lesz 25 éve annak, hogy 1989-ben Balmazújváros visszakapta városi rangját, az akkori ünnepségen Szűrös Mátyás, az országgyűlés elnöke, későbbi ideiglenes köztársasági elnök is részt vett.

Az évfordulóra egész hetes programsorozattal emlékeznek a településen. – Az elmúlt két és fél évtizedet szeretnénk összefoglalni. Ezért olyan programkínálatot állítottunk össze, amelyek között mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt – mondta dr. Tiba István polgármester, aki hozzátette: a település immár nem csak a nevében város, hanem a fejlesztéseknek köszönhetően valóban azzá is vált.

A Pro Urbe – A Városért elnevezésű programban Balmazújváros régen és ma címmel fotó- és plakátkiállítás nyílt hétfőn a művelődési házban, szerdán pedig helyi születésű műkedvelő tollforgatók mutatkoztak be.

Csütörtökön délután Balmazújváros kézműves hagyományait ismerhetik meg az érdeklődők Mihalkó Gyula kalaposmester, Bödőcs Ilona fazekas, Győri Tünde szövő, valamint a sás- nádszövő Petrovics Sándor és felesége társaságában. Kora este, 17 órától pedig a könyvtárban Gencsi Zoltán Megmaradásunk jelképe a magyar szürke című kötetét mutatja be. Pénteken néptáncgálát rendeznek, amelyre a testvérvárosokból is érkeznek csoportok. Az emlékhét március 15-én 18 órától a Kossuth-szobornál tartandó koszorúzási ünnepséggel és fáklyás felvonulással zárul.

Dr. Tiba István jelezte: ezzel a héttel még nem érnek az évforduló programjai, hiszen augusztusban, a város napján további meglepetésekkel készülnek.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában