Helyi közélet

2014.03.26. 13:08

A gazdák egyik szeme sír…

Hajdú-Bihar - A legtöbb növény termésátlaga Hajdú-Biharban az országos értéket meghaladta.

Hajdú-Bihar - A legtöbb növény termésátlaga Hajdú-Biharban az országos értéket meghaladta.A megyében 2013-ban a szántóföldi növények többségének átlagos hozama javult mind az előző évihez, mind a 2008–2012. évek átlagához képest. A KSH megyei igazgatóság adatai szerint a legtöbb növény termésátlaga az országos értéket is meghaladta.

Volt mit aratni

A búzából az előző évinél harmadával több termést arattak le, amiben a terület és a termésátlag növekedése egyaránt szerepet játszott. A kukorica mennyisége is meghaladta az alacsonynak számító 2012. évit, ugyanakkor hektáronkénti hozama elmaradt a 2008–2012. évek átlagától. Mindazonáltal a megyéket tekintve a legtöbb kukoricát Hajdú-Biharban takarították be. Az őszi betakarítású növények közül napraforgómagot 43 ezer hektárról takarítottak be, kedvező hozamok mellett. A burgonyatermesztés visszaszorulása 2013-ban is folytatódott, és a csapadékszegény időjárás sem kedvezett a növénynek. Csökkenő területről 32 ezer tonna termést takarítottak be, az utóbbi tíz év legalacsonyabb termésátlagát eredményezve.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában