Helyi közélet

2014.02.11. 13:46

Vejnemöjnen nyomában

Debrecen - A Finn Kulturális Hét keretében Vejnemöjnen nyomában címmel Korpela Matti Armas festményeiből nyílik kiállítás február 13-án (csütörtökön) 17 órakor a DMK Újkerti Közösségi Házában (Jerikó u. 17-19.).

Debrecen - A Finn Kulturális Hét keretében Vejnemöjnen nyomában címmel Korpela Matti Armas festményeiből nyílik kiállítás február 13-án (csütörtökön) 17 órakor a DMK Újkerti Közösségi Házában (Jerikó u. 17-19.). Köszöntőt mond: Miklóssy Ferenc tiszteletbeli finn konzul és Dánielfy Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője. A kiállítást megnyitja: Kerékgyártó Kálmán költő. Közreműködik: dr. Salamon Ágnes, a Magyar-Finn Baráti Kör vezetője (vers), a Csokonai-gimnázium diákjai (ének, vers) és dr. Negyedczky Szabó Gábor (szintetizátor).

Korpela Matti Armas 1947-ben született Finnország egykori fővárosában, Turkuban. Tanulmányait is szülővárosában végezte. A festészetet általános iskolai tanára: Aimo Himari szerettette meg vele. Már gyermekkorában nagy lelkesedéssel örökítette meg a sajátos finn tájat, de tudatosan 1978-tól kezdte el festeni, amikor művészbarátaival megalakították a TURUN SUNNUNTAIMAALARIT (TURKUI VASÁRNAPI FESTŐISKOLÁT), melynek a titkára volt. A Turkui Vasárnapi Festőiskola tanára Simo Helenius, aki később elismert szobrászművész lett, valamint Martin Ahlström festő- és grafikusművész irányítása mellett tökéletesítette alkotói technikáit. A Turkui Vasárnapi Festőiskola tagjaként első kiállításukat Finnország legismertebb múzeumában: a Wainö Aaltonen Múzeumában nyitották meg. Ezt számos csoportos kiállítás követte Turkuban és környékén. Eredeti foglalkozása a műszaki világhoz kötötte, de a művészet, a festészet iránti szenvedélye soha el nem múlt. Mindig elhivatott volt az őt körülvevő, egyedülállóan szép táj iránt. Ebből az élményvilágból merít ma is és ment át az utókornak. A tájképfestészet áll hozzá közel: az erdők, fenyvesek, vizek és kövek. Finnországban leginkább plen-airban vázolta fel a kompozíciót, melyet később műtermében fejezett be.

Magyarországon nyugdíjba vonulása után, 2008 augusztusában telepedett le. Először Egerben, majd 2009-ben feleségével Debrecenbe költözött, ahol jelenleg is él és alkot. Magyarországon 2009-ben volt első önálló kiállítása a Debreceni Kiss Galériában.

További önálló kiállításai:

2011. Debrecen - Benedek Elek Könyvtár és Galéria

2012. Nyíregyháza - Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár

2012. Debreceni Egyetem Élettudományi Galéria

2012. Nagyrábé - Kossuth Lajos Művelődési Ház és Könyvtár.

2011-től tagja a Nagybányán alakult Maticska Jenő Alkotó és Képzőművészeti Körnek. Az alkotóművészek tagjaival több csoportos kiállításon vett részt. Debrecenben, Püspökladányban, Bárándon, Kabán és Romániában.

Munkái megtalálhatók: Magyarország, Románia, Skandinávia, Ausztrália, Németország és az Amerikai Egyesült Államok gyűjtőinél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában