Helyi közélet

2014.02.03. 08:15

Ünneppel indult a Ló éve

Debrecen - Több ezer éves kínai kultúrát senki nem kerülheti el.

Debrecen - Több ezer éves kínai kultúrát senki nem kerülheti el.Színes selyemzsinórok fonódtak barátságkarkötővé az egyik asztalnál, rizspapírokra kanyarították a szerelem jelét kínai kalligráfiával egy másiknál, a kis teremben babzsákokon ülők között piros tea gőzölgött, s időnként a két ember nagyságú „sárkány” szimatolja végig egyik másik vendéget, ha épp nem oroszlántáncot jár. Így telt a Kínai újév ünnepe a debreceni  MODEM–ben szombaton.

– A holdújév, vagy más néven tavaszfesztivál legalább olyan fontos Kínában, mint hazánkban a karácsony. Ekkor a világ minden táján élő rokonok haza látogatnak családtagjaikhoz. Minden egyes érkezőnek friss teát főznek. Szokás, hogy az ifjú házasok együtt elkészített teával kínálják az örömszülőket és amíg ez meg nem történik szó sem lehet az „anyuka, apuka” néven szólításról – mesélte a tea–szertartás résztvevőinek az egyik kínai önkéntes tanár, aki a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetében népszerűsíti az anyanyelvét és hazájának kultúráját egy éven át.

– Magyarországon három ilyen intézet van és küldetése igen hasznos a munkaerőpiacra lépő fiatalok számára, hiszen Kína jelenleg az egyik legmeghatározóbb gazdasági szereplő a világon – mondta Laszák Lívia a miskolci intézet magyar igazgatója, hozzátéve: ezt a több ezer éves kultúrát senki sem kerülheti el, akár asztrológia, akár kalligráfia formájában, de biztosan találkozik a kínai tanokkal.

A keleti ország társadalmáról, nézeteiről sokat elmond a kortárs kínai képzőművészetet bemutató tárlat, az új spektákulum is, amely március 30–ig látható a MODEM–ben.

HBN–HABE | Fotók: Derencsényi István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában