Helyi közélet

2014.02.28. 11:18

Rekordmennyiségű törvény

Debrecen - A nemrég megváltozott joganyagok között van a büntető törvénykönyv, a polgári, a büntető és cégeljárás joga.

Debrecen - A nemrég megváltozott joganyagok között van a büntető törvénykönyv, a polgári, a büntető és cégeljárás joga.

2006 és 2010 után, szombaton a harmadik négyéves ciklusra is újraválasztották dr. Győrfi Attilát, a 389 ügyvédet, 18 alkalmazott ügyvédet és 64 ügyvédjelöltet tömörítő Debreceni Ügyvédi Kamara elnökének.

– Az ügyvédi munka lényegét és munkánk minden pillanatát a hatályos jog határozza meg. Az előző négyéves parlamenti ciklusban 840 törvény született, nem beszélve az alacsonyabb szintű jogszabályokról. Ez a mennyiség hétköznapi ember számára átláthatatlan, de még a jogi szakembereket – így bennünket is – próbára tesz, hiszen az ügyvédség alapvető feladata, hogy segítsék ügyfeleik joghoz való hozzáférését és hozzájáruljanak az igazságszolgáltatás és közigazgatás hatékonyabb működéséhez – hangsúlyozza a régi-új elnök.

Egyre kevesebb ügyvéd

– Az egyébként sem rózsás gazdasági helyzet nagy erőfeszítéseket jelent a kamarának, mint köztestületnek is. Az ügyvédi hivatás azon ritka hivatások egyike, ahol az állam anyagi támogatása nélkül, magunk neveljük ki utánpótlásunkat és egyben konkurenciánkat is. Nyolc évvel ezelőtt még panaszkodtunk, hogy sokan vagyunk, korlátozni meg nem tudtuk a pályára érkezők számát. A gazdasági válság ezt a helyzetet felülírta: az ügyvédi létszám csökkent, az ügyvédjelölti létszám pedig – akik az utánpótlást jelentik – a felére esett – idézte fel Győrfi Attila.

HBN

A teljes cikket a Napló pénteki számában, vagy a naplo.hu-n olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában