Helyi közélet

2014.02.27. 16:57

Nehezebb jogsira jogosulni

Debrecen - Szigorítások miatt izgulhatnak a jogosítvány megszerzésért küzdők.

Debrecen - Szigorítások miatt izgulhatnak a jogosítvány megszerzésért küzdők.A személyautóval vizsgázók diákoknak azért főhet a feje, mert január óta hibapontot ér a nem gazdaságos vezetéstechnika, míg a teherautó– és buszvezetést oktató iskolák a több tízmillió forintos, három monitoros szimulátorok kötelezővé tétele miatt.

Az elméleti képzés megkezdése után kilenc hónapon belül jelentkezni kell az elméleti vizsgára – köti ki a tavaly nyáron megjelent módosított rendeletet, amely ez év első hónapjában azzal egészült ki, hogy ez időtartam alatt meg is kell jelenni az első számonkérésen. Az elméleti vizsga sikeres teljesítésére továbbra is egy éve van, a volán mögé vágyakozóknak.

Újdonság még, hogy a gyakorlati megmérettetésen a gazdaságos vezetést is számba veszi vizsgabiztos. A személyautóknál eddig csak figyelmeztettek egy-egy túlpörgő motor, rosszkor taposott kuplung, a felhalmozott energia nem megfelelő kihasználása, a motorfék alkalmazási bakik miatt, de ma már hibapontot jegyeznek fel a emiatt – mondta Czuprik András.

A Czuprik Autósiskola vezetője beszámolt egy másik jogszabály-módosításról, amely hátrányosan érinti a C és D kategóriás jogosítvány képzésére jogosult intézményeket. – A teherautó és buszsofőrök oktatása során 2008–ban vált kötelezővé a szimulátor használata, a mi iskolánkban 2005 óta alkalmaztunk egy ilyen 10 millió forintos eszközt – kezdi az iskolavezető. Az új törvénymódosítás nyomán március 5–től csak akkreditált gépeken pallérozott diákok ülhetnek tehergépkocsiba. Az akkreditáció során, csak a modern három monitoros szimulátort fogadják el – véli Czuprik András, aki 21 millió forintért szerzett be ilyen gépet Németországból, ahonnan március 10–én érkezik meg. Az országban jelenleg 8–10 szimulátor van, ennek közel fele nem felel meg az új elvárásoknak – nyilatkozta, hozzátéve: már megkereste egy budapesti férfi, aki a megszokott ár kétszereséért bérlésre kínált 15 vélhetően az akkreditációnak megfelelő szimulátort. Mint mondta: a kisebb iskolák, amelyek nem tudnak önállóan eszközt vásárolni, a bérlést fogják választani.

HBN—HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában