Helyi közélet

2014.02.07. 07:21

Mosni, vagy enni kellene?

Debrecen - Egy hajléktalannak egy nap, mindössze egy intézmény jár.

Debrecen - Egy hajléktalannak egy nap, mindössze egy intézmény jár.

Több a megyeszékhelyen élő hajléktalan is arra panaszkodik, hogy amióta a fedél nélküliekkel foglalkozó intézményekben bevezették a kötelező regisztrációt, lényegesen nehezebb lett az életük. Azt mondják: előfordul, hogy a rendszer miatt néhányan egész nap szinte üres hassal kénytelenek tengődni.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2012-ben minden szociális és hajléktalan ellátó intézményt arra kötelezett, hogy a hozzájuk fordulókat a TAJ számuk alapján vegyék fel egy olyan elektronikus nyilvántartásba, amely a másik hasonló helyen is elérhető. Amennyiben valaki egy helyre reggel regisztrált, egy másik helyre már hiába megy, ott már nem vehet igénybe szolgáltatásokat, például nem kaphat ételt, nem fürödhet, moshat, vasalhat, nem intézheti hivatalos ügyeit.

A fővárosi a Város Mindenkié Csoport szerint, amennyiben az első felkeresett hely reggel túlzsúfolt és éppen az illető előtt fogy el az étel, ital, aznap más intézményben már nem foglalkoznak vele. Amennyiben mégis beengedik, akkor annak költségét az érintettnek, vagy az ellátónak kell saját zsebből kifizetnie.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában