Helyi közélet

2014.02.25. 19:43

Megszabadulnak a nehézfémektől

Hajdúböszörmény - A munkaterületet csütörtökön adják át a kivitelezőknek.

Hajdúböszörmény - A munkaterületet csütörtökön adják át a kivitelezőknek.Több mint egymilliárd forintért kármentesítik Hajdúböszörmény szennyvíztisztító telepét. A munkálatokról szóló szerződést az előző hét csütörtökén írta alá az önkormányzat a kivitelezőkkel, a KEVIÉP és a DH-Szervíz Kft.-vel.

– Azért kell felszámolni a régi, földmedrű szennyvíztisztító tórendszert, mert az ebben lévő víz és iszap nehézfémeket, többek között molibdént tartalmaz – mondta el a Naplónak dr. Cs. Varga László alpolgármester, akitől azt is megtudtuk: a tó bő négy hektáron terül el, a mentesítendő terület azonban ennél nagyobb, mivel a közvetlen környezete már szennyeződött. – 2002-ben fedezte fel a környezetvédelmi hatóság a szennyezést, amelyet akkor körül is határoltak. Azóta dolgozunk azon, hogy megnyugtatóan rendezzük a területet. A város körül jó minőségű termőföldek találhatók, szeretnénk ezt megvédeni, akárcsak az ivóvízbázist – mutatott rá az alpolgármester.

Nagy Zsolt projektvezető azt mondta, a molibdén és más nehézfémek az egykori Tungsram gyárból kerültek a telepre, amelyet még a 60-as években nyitottak meg. A kármentesítésre kijelölt szigetelés nélküli medence pedig 1973-ban kezdett működni, amely főleg a 80-as, 90-es években szennyeződött el.

Dr. Cs. Varga László az eljárás részletiről szólva azt mondta, hogy a szennyvizet és az iszapot kitermelik. Előbbit, akárcsak a felszín alatti vizet, egy berendezéssel megtisztítják, utóbbit ártalmatlanításra elszállítják. Létrehoznak továbbá úgynevezett monitoringkutakat is, amelyeken keresztül különböző vizsgálatokat végeznek majd. A munkaterületet csütörtökön adják át a kivitelezőnek. A tényleges munka kezdete azonban az időjárásnak is függvénye – tette hozzá az alpolgármester.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában