Helyi közélet

2014.02.26. 14:09

Légimentő bázistól a jó ivóvízig

Hajdú-Bihar - A települési önkormányzatoknál már formálódnak a gazdaság-fejlesztési tervek.

Hajdú-Bihar - A települési önkormányzatoknál már formálódnak a gazdaság-fejlesztési tervek.

Orbán Viktor miniszterelnök még az elmúlt év végén arra kérte a települési önkormányzatokat, hogy (az adósság-konszolidációval és a változó feladatkörükkel összefüggésben) készítsék el a gazdaságfejlesztési koncepciójukat, melynek megvalósításában aktív szerepet vállalnak.

A Napló által megkérdezett települési vezetők többnyire kész elképzelésekkel álltak elő. Hajdúsámsonban például a 471-es főút négysávosítása és az elkerülő út megépítése mellett az idei tervek között szerepel a légimentő bázis alapkőletétele, de tárgyalnak olyan befektetővel is, aki az ipari parkba egy 200-250 embernek munkát adó ipari összeszerelő üzemet telepítene.

Kabán a jövőben is leginkább az agráriumra alapoznának, bár az önkormányzatnak a volt cukorgyárral szemben van egy 12 hektáros, ipari parki besorolású területe, amit szívesen felajánlana munkahelyteremtő beruházás számára. Több helyen is tervezik az önkormányzat tulajdonában lévő földek mezőgazdasági célú hasznosítását.

Amikor a gazdaságfejlesztési stratégiájukról kérdezzük, Menyhárt Károly létavértesi polgármester hosszas felsorolásba kezd. Ugyanúgy ebbe a körbe sorolja a 2,5 milliárd forintos szennyvízberuházást, és a hozzá tartozó belterületi útrekonstrukciót, mint az ivóvíz-minőség javító programot, vagy azt a geothermális fejlesztést, melynek eredményeként tizenegy intézményük melegvizes fűtését szeretnék megoldani. A vízkészlet ehhez rendelkezésre áll, a terveket elkészítik és várják a pályázati lehetőségeket.

Magyarhomorogon ipari beruházásban nem gondolkodnak, ők a mezőgazdaságból élnek. Barabás Károlyné polgármester a falu közösségével együtt azon van, hogy minél több portán felélesszék a háztáji intézményét. Ehhez jó alap lehet a már elkészült savanyító üzem, a képzetlen dolgozók átképzésében pedig segítségükre van a már folyamatban lévő mezőgazdasági mintaprogramjuk.

Nádudvar szerencsés helyzetben van, hiszen tőkeerős vállalkozások fizetik náluk az iparűzési adót. Ez a jelentős összeg sokat segít abban, hogy stabil legyen a település gazdálkodása, sőt, fejlesztéskre is telik belőle.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában