Helyi közélet

2014.02.07. 10:32

Esküvői tradíciók nyomában

Debrecen - Vajon tudják a házasulandók, egyes szokások honnan erednek?

Debrecen - Vajon tudják a házasulandók, egyes szokások honnan erednek?Az esküvőkön nagy teret szánunk az ilyenkor szokásos hagyományoknak, azonban tudják-e, hogy miért épp a jegygyűrű a jelképe a szerelem megpecsételésének, vagy hogy honnan ered az esküvői torta? A következőkben ezen és más szokások eredetéről teszünk néhány említést.

Örökkévalóság jelképe

Mint az oly sok internetes portálon olvasható, a gyűrű a kör folytonosságával az örökkévalóságot, a véget nem érő hűséget és szeretetet szimbolizálja. A hagyomány az ókori egyiptomiaktól eredetezhető, akik úgy vélték a gyűrűsujjból egy ér közvetlenül a szívbe vezet, ezért az a „szerelem ujja”.

Ezzel szemben az esküvői torta az angoloktól származik. A középkorban ugyanis az volt a szokás, hogy az esküvőre hivatalos vendégek tortával kedveskedtek az ifjú párnak, melyeket egymásra pakoltak. Később egy cukrász, úgy döntött ezt a magas tortatornyot bevonja cukormázzal, azonban biztos nem sejtette, hogy létrehozta a máig divatos emeletes torta prototípusát.

Ugyancsak az angol tradíció, miszerint a menyasszonynak az esküvője napján boldog házasságának zálogául valamilyen régi, új kék és kölcsönkapott dolgot kell viselnie magán, hazánkban is egyre népszerűbb. Az eredetéhez egészen a viktoriánus korig kell visszanyúlni. A régi a menyasszony hajadonéletét szimbolizálja, míg az új kifejezi, hogy új fejezet kezdődik az életében. A kölcsönkapott dolog a házasság két legfontosabb kötelékét jelképezi: a barátságot és a szerelmet. Ezekre az érzésekre ugyanis úgy kell vigyázni, mint a kölcsönkapott tárgyakra. És miért éppen kék? Az ókori Izraelben a menyasszony kék szalagot viselt a hajában, mely a hűség és szeretet jelképe volt.

HBN

További részleteket a Napló mai számában és a naplo.hu-n olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában