Helyi közélet

2014.02.10. 17:17

Bársonyos bariton – búcsú Krémer Józseftől

Debrecen, Budapest - A Krémer család nemzedékeken át játszott fontos szerepet az erdélyi magyar színjátszásban.

Debrecen, Budapest - A Krémer család nemzedékeken át játszott fontos szerepet az erdélyi magyar színjátszásban.

Újabb szomorú hírt hozott a posta. Január 23-án, életének 84. évében Budapesten elhunyt Krémer József színész, énekes, a Debreceni Csokonai Színház egykori vezető baritonistája. Más kötődése is volt Debrecenhez: a Református Kollégiumban érettségizett, a városban szerzett tanítói oklevelet, de tehetsége és a családi múlt hamar a színpad felé vonzották. A Krémer család nemzedékeken át játszott fontos szerepet az erdélyi magyar színjátszásban, primadonnák, bonvivánok, rendezők, színházi lapszerkesztők révén szolgálva a teátrumi világot (többek közt Krémer Jenő, Krémer Böske, Krémerné Hegyi Lili és sokan mások).

Hazai és külföldi sikerek

Krémer József 1951-től énekelt a Honvéd, majd a BM Művészegyüttesben, közben elvégezte a Zeneművészeti Szakközépiskolát Sík Olgánál, de már debreceni diákként tanult magánúton is. Ezt követően Szolnokon, majd Kaposváron, aztán hat évig a Fővárosi Operettszínházban játszott és énekelt. Karakterszerepeket is kapott, de bonvivánként is fellépett; megjelenése és meleg, bársonyos baritonja erre alkalmassá tették.

Az operettek után Pécsre szerződött operát énekelni (itt már Rigoletto is volt), majd három évig az innsbrucki operaszínháznál dolgozott, onnan szerződött az 1973–74-es szezonra Debrecenbe, miután vendégként már olyan szerepeket énekelt itt, mint a Bohémélet Marcelja, a Bánk bán Petur bánja vagy Escamillo a Carmenben. Legnagyobb sikerét talán később is Háryként aratta, de volt Posa márki a Don Carlosban, II. Endre a Bánk bánban, sőt, vidámabb zenés darabokban is játszott, pl. a János vitézben a strázsamestert, a Lumpáciusz Vagabunduszban két szerepet is.

Megjelenése, alkati adottságai, játékkultúrája megbecsült és népszerű tagjává tették a debreceni színháznak. 1981-ben vonult nyugdíjba. Hazaköltözött Budapestre, színpadra csupán egyszer-kétszer lépett, például Debrecenben is. Szinte haláláig énekelt viszont temetések énekkarában. 2014. február 13-án vesznek tőle végső búcsút a fővárosi Wekerlei Munkás Szent József templomban. Egykori debreceni kollégái, nézői nevében búcsúzunk tőle mi is.

HBN–BJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában