Helyi közélet

2014.02.11. 11:16

A hit legszebb megtestesülése

Debrecen - A bécsi klasszicizmus első nagy mestere, Franz Joseph Haydn 1795 és 1798 között alkotta meg életének talán legnagyobb sikerű kompozícióját, A Teremtés című oratóriumot. Vashegyi György karmester vezényletével február 13-án csendül föl Haydn remekműve a Bartók teremben.

Debrecen - A bécsi klasszicizmus első nagy mestere, Franz Joseph Haydn 1795 és 1798 között alkotta meg életének talán legnagyobb sikerű kompozícióját, A Teremtés című oratóriumot. Vashegyi György karmester vezényletével február 13-án csendül föl Haydn remekműve a Bartók teremben.

A kiemelkedő alkotást Szutrély Katalin, Kálmán László és Cser Krisztián énekes szólisták, a Purcell Kórus és a Kodály Filharmonikusok szólaltatják meg Debrecenben. Haydn legismertebb és legnépszerűbb műve Thomas Linley költőnek John Milton Elveszett Paradicsom című műve nyomán született szövegére íródott. A teremtés három részből, összesen 34 számból áll. Az első rész a teremtés első négy napjáról, az őskáosszal indul, majd számba veszi a természeti jelenségeket: felhők, vihar, patakok és zöldellő rétek, végül a Nap és a Hold megteremtésével zárul. A második részben az ötödik és hatodik napról számol be, benépesül a Föld, az ábrázolásmód rendkívül gazdag, sokszor a humort is eszközül hívja. A harmadik rész pedig az első emberpárról, Ádámról és Éváról szól. A bemutató Haydn egyik legnagyobb sikerét hozta Bécsben, 1798-ban. Egyszerre volt igazi szakmai és közönségsiker. Érdekesség, hogy első Bécsen kívüli előadását 1800. március 8-án, Budán tartották Haydn vezényletével, ennek emlékére kapta nevét a fővárosban az Alkotás utca.

„Ez egy megunhatatlan, csodálatos mű” – mondta Vashegyi György, a koncert karmestere, aki már nem először foglalkozik Haydn A Teremtés című oratóriumával. Szerinte ez elsősorban abból fakad, hogy a zeneszerző idős korában írta, és addigra már teljesen kiforrott az a komplex zenei hatásokat összegző alkotói módszer, amit ma is a szerző zsenijének tartunk. „A zeneszerzőnek rengeteg olyan műve van, amelyek nélkül az ember élete nehezen elképzelhető. Szerencsés ember vagyok, mert több mint száz Haydn-szimfóniát vezényeltem már, mindössze néhány maradt ki közülük. Elsősorban Eszterházán – tehát a művek keletkezési helyszínén – dirigáltam, és az összes misét és az oratóriumokat is előadtuk az együtteseimmel, a Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral, így már jól látom azokat az irányokat, amelyekből A Teremtés létrejött. Inspiráló a szövegkönyv, és Haydn minden taktusából sugárzik a nagyon mély, pozitív, mondhatni optimista keresztény hit, ennek a legszebb megtestesülése ez a mű.” – tette hozzá Vashegyi György.

Helyszín: Debrecen, Bartók terem

Időpont: 2014. február 13. 19:30

Műsor: J. Haydn: A Teremtés Hob. XXI:2

Közeműködik:

Szutrély Katalin, Kálmán László, Cser Krisztián - ének

Purcell Kórus

Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Vashegyi György

- Kodály Filharmónia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában