Helyi közélet

2014.02.20. 13:20

A bortól a penicillinig

Debrecen - Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is hasznosítja azokat a mikroszkopikus gombákat, amelyeket az egyetem Biomérnöki Tanszékének kutatói vizsgálnak.

Debrecen - Az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is hasznosítja azokat a mikroszkopikus gombákat, amelyeket az egyetem Biomérnöki Tanszékének kutatói vizsgálnak.

Európa legnagyobb gombatörzs gyűjteményét tanulmányozhatták debreceni hallgatók az utrechti CBS-KNAW Fungal Biodiversity Centre-ben január végén. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biomérnöki Tanszékének kilenc hallgatója látogatott néhány hete a Holland Királyi Akadémia intézetébe – számolt be az unideb.hu-nak Németh Zoltán tanársegéd, aki elkísérte a tanulmányi útra a három PhD- és hat mesterszakos hallgatót.

- Azért esett a választásunk erre az utrechti intézményre, mert ott hasonló kutatásokat végeznek, mint mi itt a tanszéken, ráadásul hosszú évek óta kitűnő kapcsolatban vagyunk velük – árulta el Németh Zoltán.

A Debreceni Egyetem Természettudományi Karának Biomérnöki Tanszéke 2011 óta létezik, de biomérnöki alapképzés már 2006 óta van az intézményben, 2010-ben pedig beindult a mesterképzés is. A kutatások egyik fontos területe a mikroszkopikus méretű gombák vizsgálata, ezek a hasznos gombák ugyanis olyan molekulákat állítanak elő, melyeket a gyógyszeripar és az élelmiszeripar hasznosít. Ilyen vegyület például a penicillin antibiotikum. Az élelmiszergyártás fontos szereplői az élesztőgombák, melyek szerepet kapnak a különböző alkoholos italok készítésénél, így a borászatokban és sörfőzdékben is.

A tanulmányi úton a debreceni hallgatók bepillantottak a Fungal Biodiversity Centre-ben folyó tudományos munkába, és jó kapcsolatot alakítottak ki az intézmény kutatóival, olyannyira, hogy a tanszék egyik végzőse valószínűleg az utrechti központban lesz majd Phd-hallgató.

Németh Zoltán szerint nagyon tanulságos volt az út, hiszen a hallgatóknak bővült a látóköre és egy világhírű intézet kutatóival kerülhettek kapcsolatba.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában