Helyi közélet

2014.01.17. 09:25

Nézőpont: Devizahitelesek háta és a politika

<em>Nem hiszem, hogy a bankok, jogszolgáltatók vagy akárcsak a kormányzat ingerküszöbét megugrotta volna a Debrecenben csütörtökön tüntető mintegy három tucat devizahiteles</em>. <strong>Kovács Zsolt jegyzete</strong>.

Nem hiszem, hogy a bankok, jogszolgáltatók vagy akárcsak a kormányzat ingerküszöbét megugrotta volna a Debrecenben csütörtökön tüntető mintegy három tucat devizahiteles. Kovács Zsolt jegyzete.Igazukat szerintem senki sem vonja kétségbe. Anno felvettek valamennyi hitelt, nyilván az akkor sokkal kedvezőbbet, és most a többszörösét kellene visszafizetni. Ki gondolt még akkor az évekig tartó pénzügyi válságra? Kósa- és Szíjjártó-beszéddel, az unortodox gazdaságpolitika hatásaival vagy a Magyarország iránti bizalomvesztéssel nem is számolhattak. Csak a megtakarítás lebegett szemük előtt. Hogy mi minden volt még a szerződésre írva, azzal szerintem senki sem törődött. Önként és mosolyogva kanyarították alá nevüket.

Aztán ahogy baj lett, úgy 2010 derekán, mindenki (adós, ország, bank) a saját eszközeivel igyekezett kievickélni az adóscsapda lefelé szívó örvényéből. Nekem érthetők és szimpatikusak az adósok önszerveződő csoportjai, megmozdulásai. Sajnos, nem tudnak összeállni, és hosszú időn át egységesen nyomást gyakorolni a döntéshozókra, a pénzintézetekre. Ahány adós, annyiféle probléma, no meg köztudott: nagy türelemmel és kis érdekérvényesítő-képességgel megáldott nép vagyunk.

Ami viszont nekem undorító, az az, ahogyan a politika és a pártok uszályába beállt érdekcsoportok kezelik az ügyet. Ahelyett, hogy a témára szánt energiáik teljességét a hitelesek problémáinak megoldására fordítanák, nem kevés erővel önmaguk számára igyekeznek politikai hasznot – értsd szavazatokat – szerezni. Mutogatnak visszafelé, az „elmúttnyócévre”, mintha a szocik erőltették volna a jónépre a devizahitelt, hogy aztán az emberek nagyon rosszul, míg a bankok nagyon jól járjanak. De ugyanilyen ellenszenves a másik oldal kósázása, szíjjártózása, a kormány tehetlenségét, olykor teszetoszaságát kipellengérező megnyilvánulása. Ugyanakkor érdemben a valutahitelesek ügyében sem áll szóba egymással a két politikai oldal. Mi ez? Kezdem azt hinni, hogy a devizahitelesek keserve csupán egy terep a sok közül a szavazatokért folyó háborúnak! Na, ezt azért mégse!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában