Helyi közélet

2014.01.29. 09:54

Nézőpont: Az egészség ráér

<em>Csak beteg ne legyen az ember! Szólt évekkel ezelőtt az intelem az interneten körbeküldözgetett elrettentő üzenetekben, melyek egytől egyig valamiféle háttér-összeesküvésre utaltak</em>. <strong>Égerházi Péter írása</strong>.

Csak beteg ne legyen az ember! Szólt évekkel ezelőtt az intelem az interneten körbeküldözgetett elrettentő üzenetekben, melyek egytől egyig valamiféle háttér-összeesküvésre utaltak. Égerházi Péter írása.Aztán az egészségügyben egyre aggasztóbb folyamatok mintha ezeket a fantazmagóriának tűnő feltevéseket akarták volna igazolni, ma meg már többen, főleg az idős emberek úgy fogalmaznak: nem cél, hogy hosszú ideig élvezzük a nyugdíjas éveket.

Eltekintve a szélsőségektől, annyi azért nyilvánvaló, hogy sem a várólista bevezetése, sem a vizsgálatokra előjegyzés procedúrája nem szolgálja az egészségmegőrzést. Mert induljunk ki csak egy nagyon hétköznapi példából. Észrevesszük, hogy itt fáj, ott fáj, de ettől még megy minden a rendes kerékvágásban, nem válunk munkaképtelenné, nem esünk ágynak, csak éppen érezzük, hogy nincs minden rendben velünk. Vagyis jelzést kaptunk a szervezetünktől, hogy beavatkozás szükségeltetik.

Korábban ilyenkor elmentünk csak úgy bejelentkezés nélkül a háziorvoshoz, aki továbbküldött bennünket a szakrendelésre, ami olykor még aznap belefért a „programba”. Most megbecsülhetetlen ez az időintervallum, lehet két hét vagy két hónap, attól függ, milyen a szerencsénk, illetve, hol próbálkozunk. Eközben pedig lehet, ennyi időnk van elpatkolni vagy jobb esetben egy jó kis szövődményt összeszedni. Bár „csak” a fájdalmat elviselni protézis híján sem a legkecsegtetőbb kilátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában