Helyi közélet

2014.01.28. 17:55

Műtét időpontja: egy év múlva

Debrecen - A várólistát figyelmen kívül hagyva, soron kívül műthetik a legrégebben várakozó betegeket, de nem megyénkben.

Debrecen - A várólistát figyelmen kívül hagyva, soron kívül műthetik a legrégebben várakozó betegeket, de nem megyénkben.

365 nap, az internetes várólista szerint, átlagosan ennyit kell várni egy csípőprotézis műtétre a Kenézy Kórházban. A három, operációra váró beteg közül van olyan, aki 14 hónapja szerepel a listán az idén márciusra ütemezett beavatkozásra. Ugyanezen típusú műtétre a Klinikán 144 nap az átlagos várakozási idő, ott 160-an feküdnének a műtőasztalra.

– Az egészségügy idén 18 milliárd 200 millió forint többlettámogatáshoz jut, amelyből 790 millió forintot a várólisták csökkentésére fordítanak – jelentette be múlt héten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Marad a várakozás

– A támogatást azok az intézmények kapják – célzottan csípő- és térdprotézisek számára –, amelyekben az országos átlagnál hosszabb a várólista. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja ebből a forrásból tudomásunk szerint nem kap – tájékoztatott dr. Kiss Csongor egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főigazgatói kabinetjének tagja. Hangsúlyozta: náluk a várólista nem haladja meg az országos átlagot, a betegeknek az egyetemi klinikán fél évnél rövidebb időt kell várniuk erre a két beavatkozásra, ezért a debreceni egészségügyi intézmény várólistáját ez az intézkedés nem rövidíti le. A Kenézy Gyula Kórháznak szintén nem jutott pénz a 2013. évi kasszamaradvány kifizetésekor a 2014. első negyedévi csípő- és térdprotézis várólisták csökkentésére, annak ellenére, hogy a csípőprotézis műtétre átlagosan egy évet kell várni – informált Lénárt Beáta sajtószóvivő.

HBN-SzM

További részletek a Napló holnapi számában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában